Škoda po požáru v obchodním centru je prozatím vyčíslena na 20 milionů

Krátce po třetí hodině ranní v noci z neděle na pondělí přijali hasiči na tísňové lince oznámení o požáru v zadní částí objektu obchodního centra Tesco v Mariánských Lázních. První jednotka hasičů na místě potvrdila požár, který zasáhl také část pláště budovy prodejny Sportisimo.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Jak uvedli na svých stránkách hasiči Karlovarského kraje, okamžitě zahájili likvidaci požáru, po vstupu do prostoru skladu prodejny byl požár ve druhé fázi a šířil se dál. Následně byla zjištěna skrytá ohniska také v plášti a části střechy objektu. Bylo tedy nezbytné konstrukci rozebrat a ohniska uhasit, zároveň bylo nutné vyklidit sklad s poškozenými regály se zbožím.

Foto: HZS Karlovarského kraje

„Při požáru naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku přibližně 20 milionů korun. Chebští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti a nadále se případem usilovně zabývají,“ sdělil policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Podle informací hasičů další prodejny obchodního centra hasiči před požárem uchránili, došlo však k jejich silnému zakouření. Na likvidaci požáru pracovalo devět jednotek hasičů se čtrnácti kusy techniky včetně výškové a speciální techniky. Hasební práce komplikovala rovněž nutnost velkého počtu dýchacích přístrojů, na místo tak byl povolán i takzvaný protiplynový zásahový automobil se zásobou dýchací techniky.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Na zjištění příčiny požáru spolupracuje vyšetřovatel požárů s kolegy z policie, na místě byli nasazeni speciálně vycvičení psy na vyhledávání akcelerantů hoření a přizváni byly rovněž odborníci z Technického ústavu požární ochrany.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Zasahující jednotky: HZS Mariánské Lázně (CAS 20 Scania, AŽ 37 Iveco, CAS 30 T815-7), HZS Cheb (CAS 20 Scania), HZS Sokolov (TA PPLA Iveco), HZS Karlovy Vary (kolový nakladač), JSDH Tři Sekery (CAS 20 T815), JSDH Teplá (CAS 20 Man, CAS 32 T815), JSDH Dolní Žandov (CAS 32 T815), JSDH Drmoul (CAS 32 T815, DA), JSDH Planá (CAS 32 T815)