Už v pátek začíná další zimní kolo soutěže Živá zahrada

  Už v pátek začíná další zimní kolo soutěže Živá zahrada. Po celé vánoční svátky se budou na zahradách pozorovat ptáci. Potvrdí se minulé roky, kdy nejčastěji se vyskytujícím ptačím druhem na zahradě byla sýkora koňadra *)? Získá letos alespoň jedna zahradu titul Živá zahrada? Více informací vč. přihlášky do soutěže je na www.zivazahrada.cz

Foto: Pixabay

Soutěž je určena všem, co mají zahrady. Jejím cílem je přilákat na ně v předepsané prosincové a květnové dny co nejvíce divokých zvířat. Za pozorování takových živočichů získávají zahrady body. A jen ty nejlepší z nejlepších pak po 3 a více letech mají šanci získat titul Živá zahrada. V tomto roce se to zatím žádné zahradě nepovedlo, ale to může zimní kolo ještě změnit. Přihláška do soutěže je zde: https://zivazahrada.cz/soutez/prihlaska/ , karta na zaznamenávání pozorovaných druhů pak zde: https://zivazahrada.cz/soutez/mapovaci-karta/ .

Soutěž vyhlásil Český svaz ochránců přírody (ČSOP) už v roce 2004. Reagoval tak na tehdy populární trendy mít zahrady s dokonalými trávníky, krásnými ale nepůvodními rostlinami a plné pesticidů – tedy bez života. Živá zahrada přináší pravý opak, láká na ně přírodu. Soutěžící tak pomáhají vytvářet náhradní prostředí pro život divokých zvířat. Na zahradách lze často zvířatům – ať už jde o motýli, žáby, ptáky či ježky – vytvořit lepší životní podmínky, než mají v okolní zemědělské krajině.

Živá zahrada zároveň přináší unikátní soubory dat o stavu běžných druhů zvířat. Během devatenácti let trvání například potvrdila pozvolný návrat vrabce domácího či vlaštovky obecné do naší krajiny, či naopak úbytek zvonka zeleného či vliv epidemie viru USUTU v letech 2018/2019 na populaci kosa černého.

Hlavním cílem však je naučit uživatele zahrad poznávat přírodu a životní potřeby divokých zvířat. I proto jsou významnými účastníky soutěže školy. Těch se svými zahradami soutěží již více jak 50. A i mezi školními zahradami se najdou držitelé titulu Živá zahrada.

*) Nejčastěji pozorovaným druhem v zimním kole 2021 byla sýkora koňadra (91%), následována kosem černým (86,5%) a sýkorou modřinkou (85%).

Zdroj: ČSOP