Projekt Brána do nitra země představí unikátní přírodu i historii na české i bavorské straně

Přeshraniční projekt Brána do nitra země představí návštěvníkům i místním unikátní přírodu i historii na české i bavorské straně. V rámci tohoto plánu se v Chebu podařilo upravit  prostor u bývalé plovárny na levém břehu přehrady Skalka kde vznikl Goethův naučný a odpočinkový lesopark. Na německé straně se v rámci tohoto plánu podařilo otevřít bývalý železnorudný důl. Františkolázeňští vybudovali nové návštěvnické a badatelské centrum u Národní přírodní rezervaci Soos i štolu, pod vyhaslou sopkou Komorní hůrkou, která by měla být v příštím roce zpřístupněna.

Komorní hůrka – štola

V rámci projektu spolupracuje Česká republika také s německým městem Fichtelberg. Tam se podařilo zpřístupnit pro širokou veřejnost historický železorudný důl.  V plánu tak je, aby lidé vyrazili na výlet na všechny tři lokality, tedy do dolu, na Komorní hůrku a na Soos.

Komorní hůrka

„Projekt přinesl na české straně své ovoce. Upravilo se zanedbané území, které přímo navazuje na Krajinou výstavu a zároveň leží na atraktivní spojnici mezi Chebem a Františkovými Lázněmi, kterou chtějí obě města společně rozvíjet. Nyní nás čeká údržba tohoto zájmového území a koncipování dalších možných projektů, které zvýší ještě více půvab této lokality,“ informoval místostarosta Chebu Michal Pospíšil s tím, že přeshraniční spolupráce může k tomuto významně pomoci.

Goethův naučný lesopark v Chebu

„Město Fichtelberg je plné historie, a my bychom tuto historii chtěli přiblížit návštěvníkům, aby se o našem regionu dozvěděli mnohem více. Spolupráce s českými partnery byla výtečná, bez této spolupráce bychom tento projekt nemohli nikdy realizovat a těším se na další projekty,“ sdělil starosta města Fichtelberg Sebastian Voit.

Archiv školy: Badatelé ze skalenské školy v podzemí staré hornické štoly Gleissinger Felsu Fichtelbergu

V průběhu příštího roku by mělo vzniknout nedaleko vchodu do štoly u Komorní Hůrky návštěvnické centrum za zhruba milion korun. Samozřejmostí bude i vybudování parkoviště. V současné době prochází projektová dokumentace schvalovacím procesem.

„Muzeum Františkovy Lázně pro zájemce o prohlídku podzemí sopky připravuje rezervační systém. Zájemci si budou moci přes městské infocentrum nebo františkolázeňské muzeum vstupenku jednoduše koupit s tím, že štola nebude otevřená 24 hodin denně, ale lidé se budou moci zarezervovat na konkrétní den a hodinu,“ uvedl místostarosta Františkových Lázní Otakar Skala.

Ve štole pod Komorní hůrkou je potřeba udělat ještě několik úprav, aby pohyb v podzemí byl maximálně bezpečný.

„V chodbě zbývá doplnit osvětlení, protože tam zatím chybí. Chceme trochu upravit i schody uvnitř štoly, ale jinak je téměř vše připraveno, aby se tam mohli lidé pohybovat v bezpečí. Samozřejmě, že až prohlídky oficiálně začnou, dostanou návštěvníci i na hlavu ochrannou helmu, přece jen se budou pohybovat v důlním prostoru,“ řekl seismolog Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky Milan Brož.

Chodba pod Komorní hůrkou je dlouhá zhruba 30 metrů a nachází se v hloubce 15 metrů pod povrchem.

Zároveň spolu s projektem Brána do nitra země se připravuje i animovaný průvodce po zajímavých místech regionu.

„V rámci projektu s názvem 3D animace Západočeského lázeňského trojúhelníku,  který vzniká ve spolupráci Geofyzikálního ústavu a Karlovarského kraje, chceme  motivovat lázeňské hosty  nejen ve  Františkových Lázních, aby  poznali  i  tyto  lázně  které jsou zapsány  od roku  2021 do seznamu přírodního a kulturního dědictví UNESCO, a  vyrazili i na výlety do  jejich blízkého okolí. Samozřejmě na Komorní hůrku,  Soos, hrad Seeberg nebo na zámek Kynžvart.  Rádi bychom takto  ještě více zviditelnili chebský region a zároveň upozornili na místa, o kterých se moc neví,“ poznamenal Milan Brož. Pozvánku pro ně chytají děti z Geofyzikálního centra při základní škole ve Skalné  ve svých prezentacích s názvem Magická místa Karlovarského kraje – UNESCO,“ popsal Milan Brož.

Kvůli otevření Komorní hůrky vznikl i zábavný edukační program s pracovními listy v češtině a němčině. Při testovacích akcích jsme je už vyzkoušeli a od studentů dostali zpětnou vazbu,“ informoval správce rezervace Soos Zdeněk Soukup.