Rok 2022 přinesl nárůst počtu rozvodových řízení

Rok 2022 přinesl nárůst počtu rozvodových řízení. Alespoň to vyplývá z praxe advokátní kanceláře ProfiPravnik.cz advokáta Miroslava Zemana. Proti loňsku je rozvodových případů této kanceláře až o 20 procent více. Obdobné nárůsty zaznamenáváme i u partnerských advokátních kanceláří.

Ilustrační foto Pixabay

Nárůst počtu rozvodů ovlivňuje nejen důsledek koronavirových let, ale nově také energetická krize, úzkost a deprese z válečných událostí, nejistota, pokles reálných příjmů rodin a další okolnosti, které mají vliv na partnerská soužití. Napětí ve společnosti se pak přenáší do manželských vztahů. To má za následek, že manželé nejsou schopni nebo ochotni krizové situace v rodinách překonávat a řešit.

Nárůst počtu rozvodů pak přímo ovlivňuje i nárůst počtu řízení o určení poměrů nezletilých dětí a počty vypořádání společného jmění manželů. Nejčastěji tak manželé při rozvodu řeší způsob vypořádání společného bydlení, tedy i vypořádání splácení hypoték a vlastnictví domů a bytů.

Velmi často je tak řešeno převzetí hypotéky jedním z manželů. Ne vždy je však tato situace řešitelná v případě, kdy ani jeden z manželů nemá dostatečné příjmy, aby mohl hypoteční úvěr z manželství převzít a druhého z manželů z úvěru vyvázat. Dochází tak k nuceným prodejům nemovitostí.

Rozvod staví manžele často před nutnost nejen vypořádat dosavadní spoluvlastnictví nemovitostí, ale také zajištění nového bydlení pro druhého z manželů, který opouští společnou domácnost. Aktuálně však dochází ke zpřísňování poskytování hypoték ze strany bank, které je ovlivněno i rekordním nárůstem úrokových sazeb, které začínají překračovat 6 procent. Na jedné straně tak dochází k propadu cen nemovitostí z důvodu nízké poptávky, na druhé straně se zvyšuje zájem o nájmy, které představují nejjednodušší způsob zajištění nového bydlení pro jednoho z rozvádějících se manželů.

Pokud jde o určení poměrů dětí, tak nadále převažuje svěření dětí do péče matkám. Následuje střídavá péče. V poslední době se však boom střídavé péče z minulých let zastavuje.