Na Chebsku se opět zatřásla zem

Na Chebsku se opět zatřásla zem. Seismografické stanice zaznamenaly ve čtvrtek 8. prosince odpoledne seismologickou aktivitu v oblasti severozápadní části Karlovarského kraje.

„Šlo o dva otřesy půl minuty po sobě, první s magnitudem 3,1 druhý 2,5. Lokace je shodná a odpovídá automatice, přibližně 2 kilometry od Lubů v hloubce 8 kilometrů,“ uvedla seismoložka Jana Doubravová.

Jak uvedli hasiči na svých stránkách, nemají hlášené žádné škody, nezaznamenali ani žádné volání na tísňovou linku v souvislosti se seismickou aktivitou. Tyto otřesy v uvedené oblasti velmi často přicházejí v rojích, je tedy možné, že v následujících hodinách či dnech bude znovu zaznamenána podobná aktivita. Otřesy o síle kolem tří stupňů škály je možné pocítit, zpravidla ale nepůsobí žádné škody.

Zvýšená seismická aktivita byla zaznamenána také v prosinci 2020 severně od Nového Kostela poblíž Lubů v hloubce mezi 9 a 10 kilometry. Nejprve se objevilo větší množství slabších otřesů a v pátek 16. prosince brzy ráno (5:28 SEČ) přišlo zemětřesení o magnitudu 2.3.

Geofyzikální ústav AV ČR zveřejnil žádost: Pokud jste otřesy pocítili nebo třeba slyšeli, prosíme o vyplnění makroseismického dotazníku. V této chvíli je evidováno 98 hlášení z této oblasti. Odkaz zde