Díky modernizaci výtopny budou mít ve Františkových Lázních čistější vzduch

Skoro přesně před rokem začali františkolázeňští s modernizací a ekologizací výtopny. V úterý 22. listopadu byla teplárna, která je vybavena novými technologiemi, spuštěna. Díky tomu bude ve městě čistější vzduch. Revitalizace byla největší městskou investicí v letošním roce.

Foto: Archiv města

„Je fajn být u plánování a rozjezdu projektů, ještě lepší je být u toho, když se věci dotáhnou do konce,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař s tím, že největší městská investice letošního roku je dokončena. Včera jsme po rozsáhlé ekologizaci Františkolázeňskou výtopnu s novými technologiemi vyslali do ostrého provozu. Nové kotle topí a všechno šlape jak má. Celkem vše stálo více než 80 milionů, a podařilo se nám polovinu z té ceny sehnat na dotacích. Důležité je, že díky špičkové technologii se zapojením výroby elektrické energie budou mít františkolázeňští občané i podnikatelé příznivou cenu tepla “ doplnil.

Foto: Archiv města

Získat tuto dotaci opravdu nebylo jednoduché. Téměř 25 % bodů, které bylo možné dostat při hodnocení, se týkalo lokality a jejího znečištění. „V tom naše lázeňské město nemohlo konkurovat místům jako je třeba Ostrava, Most apod. Bylo tedy jasné, že náš projekt musí být bezchybný a musí získat maximální podporu hodnotitelů za zpracování. Zde bych rád poděkoval všem odborníkům i projektové manažerce, kteří se podíleli na projektovém záměru i studii. Jejich přičiněním vznikl projekt zaručující více jak 90% ekologizaci našeho centrálního tepelného zdroje a bezproblémové splnění zpřísněných emisních norem,“ vysvětlil starosta města.