Vidět a být viděn! Policisté se zaměřili na chodce

Chodci se v silničním provozu v podzimním a zimním období často pohybují za snížené viditelnosti. Pro řidiče nejsou tak dostatečně zřetelně viditelní. Vzhledem k tomu, že jsou chodci nejvíce zranitelnými účastníky silničního provozu, proběhla v uplynulých dnech v Karlových Varech ve spolupráci s BESIP preventivní akce zaměřená na chodce. Ti byli upozorňováni na jedno ze základních pravidel v silničním provozu, a to „být viděn“.

Foto: Policie ČR

Každý z oslovených účastníků byl obdarován cennými preventivními radami, jak zvýšit v silničním provozu svojí viditelnost za užití prvků z retroreflexního materiálu. Ten by měli mít na sobě umístěný tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu ze všech stran, a to nejlépe na pohyblivých částech těla, jako jsou ruce či nohy. Díky těmto materiálům jsou chodci viditelní až na 200 metrů, na rozdíl od chodce v tmavém oblečení, který jde vidět přibližně na 18 metrů. Tím je tak snížena doba, po kterou může řidič adekvátně zareagovat.

Foto: Policie ČR

Chodci si tak mohli odnést nejen cenné rady, ale také různý reflexní materiál jako např. reflexní pásky, nákupní tašky s reflexními pruhy, reflexní tkaničky a děti také plyšová zvířátka z reflexního materiálu nebo také různé reflexní přívěšky.

Obdobné akce budou během podzimních a zimních měsíců pokračovat po celém Karlovarském kraji.

Foto: Policie ČR

Zuzana Churaňová