Mariánské Lázně se zapojí do celorepublikové akce. Zažijte město jinak!

Mariánské Lázně se letos poprvé zapojí do celorepublikové slavnosti Zažít město jinak, která od roku 2006 sbližuje sousedy a oživuje veřejný prostor našich měst. V Česku zcela výjimečná akce ukazuje, co se stane s ulicí, když patří jen lidem a jejich fantazii. Právě oni stojí za programem i produkcí „své“ slavnosti. V roce 2019 se slavnosti konaly na 85. místech v Praze a ve 31 dalších městech. V Mariánských Lázních se uskuteční v sobotu 17. září od 14 hodin na městské tržnici.

Foto: Archiv organizátorů

V Mariánských Lázních se hlavní iniciativy chopil spolek Švihák, který se snaží do organizace zapojit co nejvíce občanů. Ti sami i rozhodli, jakou lokalitu by si přáli „zažít jinak“. Zvítězila městská tržnice.

Koncerty, taneční vystoupení dětí a lekce pro dospělé, knižní swap, výstava dětských výtvarných prací, prezentace zajímavých projektů, jako je Paměť národa, či Marienbad Film Festival, slam poetry, kreslení, čtení pro děti, tvorba rýmovaček… to je obsah akce, který v sobotu 17. září od 14.00 zaplní jindy nevyužité stánky na městské tržnici.  

Provoní je dobroty místních obyvatel, skvělá ukrajinská kuchyně a na čepu bude Pivní Skaut z Chebu. Lidé si během sousedského klábosení budou moci dát i dobrou kávu, či nějaký ten zákusek. 

“Našim cílem je oslovit co nejvíce místních obyvatel, starousedlíků, ale i těch nových, což je můj případ. Jednou z aktivit je výměna knih, “knižní swap”, kde lze knihy darovat, anebo si nějakou odnést. Díky skvělé spolupráci s Městskou knihovnou a paní ředitelkou Baťkovou tak propojíme milovníky knih a literatury, což je jednak početná skupina, ale i krásná tradice v Mariánských Lázních. Všichni jsou zváni, od dětí, pro seniory, program bude opravdu pestrý! “ doplňuje Tereza Gagnon, jedna z organizátorek.

Vendula Červená ze spolku Švihák přidává také pár slov: “Na sousedské slavnosti jakou nám umožňuje Zažít město jinak je krásné vidět, jaké skvělé umělce, podniky a zajímavé lidi tady u nás máme. V sobotu například vystoupí nově objevený místní slamer Asi Dejv, který je shodou okolností můj bývalý spolužák, nebo kapela The Polar Opposites skládající se z kluků, které jsem potkávala na chodbách ve škole. Umělce tu zkrátka máme a můžeme je podpořit na domácí půdě.” 

Další kapelou, na kterou se můžete těšit, jsou Steven’s, pocházející z Karlovarského kraje. V prosinci 2021 vydali debutový singl „Enough“, který se vzápětí dostal do vysílání rádia Beat. Získali také hlavní cenu poroty v soutěži Blues Aperitiv pořádané festivalem Blues Alive.

Iniciátorem a hlavním republikovým koordinátorem sousedských slavností Zažít město jinak je spolek AutoMat. AutoMat prosazuje lepší prostředí pro kvalitní život ve městě. Podporuje veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu i rozumné používání aut. Přináší inspiraci z evropských metropolí a aktivizuje lidi k pozitivní proměně ulic a veřejného prostoru. To vše podle motta: „Společně s vámi tvoříme město, ve kterém chceme žít!“

Zdroj: Spolek Švihák