Na Mariánském podzimu se představí i folklorní soubor z Kapverd

Třetí víkend v září bude v Mariánských Lázních ve znamení zpěvu, tance, dobrého jídla, pití a zábavy. Zájemci uvidí folklorní soubory z Čech, Slovenska a dalekých Kapverd jako tradičně na kolonádě, u Lesního mlýna, v divadle, ale také v ulicích města.  Již 17. ročník akce Mariánský podzim se uskuteční ve dnech 15. až 18. září.

Festival bude zahájen ve čtvrtek ve večerních hodinách ochutnávkou vína za doprovodu slovenského folklorního souboru Raslavičanik. V pátek bude program pokračovat představením muzikantů, kteří vezmou diváky na procházku po městě a budou jim k tomu hrát nejznámější české písničky. Ke shlédnutí bude vystoupení folklorního souboru Rozmarýnek, který odpoledne vystoupí na kolonádě. Ve večerních hodinách se uskuteční galakoncert „Roztančení divadlo, aneb to nejlepší z folkloru“ v Městském divadle.

Víkendový program nabídne v ulicích města velké množství představení. Pivo a moravské víno potečou plným proudem. Jedním z hlavních bodů programu je krojovaný průvod městem. Kolonádu zaplní jarmarečníci a na hlavní scéně na kolonádě se představí tanečníci ze Slovenska a afrických Kapverd. Vystoupí zde i folklorní soubor Stázka z Teplé nebo moravská Kalina. V krátkých vstupech na diváky čeká hudební překvapení a tradiční program doplní folklorní přípitek.

Scéna v kavárně Lesní mlýn nabídne české folklorní soubory – Klíček, Kalinu a domácí Marjánek. Dalším bodem programu bude tajemné folklorní okénko na zámku Kynžvart.

Na sobotní nabitý program naváže i pestrá neděle. Pokud návštěvníkům v sobotu vyhládlo, mohou přijít v neděli dopoledne na „Marjánkovskou snídani“, ke které zahraje soubor Klíček.

Na festivalu vystoupí české soubory Stázka z Teplé, Kalina z moravských Babic, Klíček z Horšovského Týna a Rozmarýnek z Mariánských Lázní. Ze slovenských Raslavic přijede soubor Raslavičanik. Z Kapverd do Mariánských Lázní zavítá soubor Bawtuquinhas.

Na festival zve folklorní soubor Marjánek, Město Mariánské Lázně, Léčebné lázně Mariánské lázně, Villa Patriot a mnoho dalších partnerů.

Pořadatelé festivalu chtějí jít v budoucnu zelenou cestou, a proto se snaží omezit jednorázový plastový odpad, používat materiál z obnovitelných zdrojů a umístit na scénách koše na tříděný odpad. Pořadatelé ze souboru Marjánek budou rádi, když nás diváci podpoří a užijí si svátek folkloru v kulisách západočeského města od čtvrtka 15. září až do neděle 18. září.

Spolek Folklorní soubor Marjánek působí v Mariánských Lázních od roku 2004. Spolek organizuje během roku několik kulturních akcí, například Marjánkovské jarnění, mezinárodní folklorní festival Mariánský podzim nebo vánoční program Cestou k Betlému. K hlavním činnostem spolku patří vedení souboru Marjánek, jehož členy jsou děti od předškolního věku až dospělí. Soubor má taneční a pěveckou složku a doprovází ho Chodská muzika.

Program:

Čtvrtek 15. září

16:00 Košt moravského vína za hudebního doprovodu muziky Raslavičanik ze Slovenska, Villa Patriot

Pátek 16. září

13:00 – 17:00 Informační stánek na kolonádě

15:00 Krátké dostaveníčko s Rozmarýnkem – kolonáda

16:00 Procházka muzikantů po městě – začátek na kolonádě

20:00 Roztančené divadlo aneb to nejlepší z folkloru

Sobota 17. září

10:30 Krojovaný průvod městem od hotelu Cristal na kolonádu

11:00 Přivítání na kolonádě

Na jarmarku na kolonádě

13:00 Rozmarýnek vás vítá na jarmarku

14:00 Na skok na Slovensko s Raslavinikem

14:50 Krátká písnička

15:00 Soubor Bawtuquinhas z dalekých Kapverd

15:50 Tak na ten sobotní den „Na zdraví“

16:00 Tance a písně z Moravy s Kalinou

17:00 Tanečně se souborem Stázka z Teplé

Kavárna Lesní mlýn

14:00 – 14:30 Klíček z Horšovského Týna

15:00 – 15:30 Kalina zahraje a zazpívá

16:00 – 16:30 Odpoledne s dětmi z Marjánku

Zámek Kynžvart

14:00 – 15:00 Folklorní okénko na zámku

Řemeslný jarmark na kolonádě 10:00 – 19:00

Neděle 18. září

10:00 – 11:00 Mariánky snídají s Marjánkem a Villou Patriot na kolonádě

Na jarmarku na kolonádě

10:00 Klíček zahraje k dobré snídani

11:00 Na skok na Slovensko

13:00 Tanečně se souborem Kalina

14:00 Marjánek tančí a zpívá

15:00 Na závěr festivalu