Cesta z Františkových Lázní do Žírovic bude bezpečnější

Cesta z Františkových Lázní do Žírovic bude bezpečnější. Město získalo dotaci ve výši 63 milionů korun, částka pokryje 85 %  nákladů. Ještě letos na podzim by měly být zahájeny přípravné stavební práce.

Foto: Vizualizace – zdroj: Františkovy Lázně

Na podzim by měly být zahájeny přípravné práce, vlastní stavba podchodu pak začne na jaře příštího roku. „Stavba nebude úplně jednoduchá, stavět se bude fakticky most na rychlostní komunikaci a také bude mít speciální konstrukci,“ uvedl starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. „Pozemky nelze totiž z důvodu ochrany podzemních vod oddrenážovat a podchod se tak musí bezpečně odizolovat, dešťová voda bude řešena pak již standardně, jako u jiných podchodů, ponorným čerpadlem,“ upřesnil.

Foto: Vizualizace – zdroj: Františkovy Lázně

Podchod bude napojen na asfaltovou stezku z Žírovic, na straně Františkových Lázní na dnes již pro cyklisty a chodce připravenou Žírovickou ulici. Další připojení bude také k budoucímu obchodnímu centru Horní Lomany, které prochází v současné době stavebním řízením.

Foto: Vizualizace – zdroj: Františkovy Lázně

„Pokud půjde vše dle plánu, bude podchod otevřen na podzim příštího roku, následovat bude i otevření obchodního centra. Souběžně bude v příštím roce zřejmě probíhat i stavba dvou kruhových křižovatek na ulici Družstevní a také na Alejích. Všechny tyto stavby pomohou k bezpečnějšímu překonávání této rychlostní silnice,“ doplnil Jan Kuchař.