Tip na výlet: V muzeu představí historii výroby porcelánu

Tip na výlet: V německém Selbu se nachází unikátní muzeum historie porcelánu. Rozlehlá budova Porzellanikonu sídlí v bývalé továrně Rosenthal, která byla uzavřena v roce 1969. Návštěvníci se tak mohou seznámit s úplnými začátky výroby bílého zlata, jak se porcelánu říká, až po současnost. Otevřeno je úterý neděle 10:00 – 17:00. K dispozici je také audioprůvodce v češtině. Je možné také předem domluvit prohlídku muzea s českým průvodcem. Na návštěvu muzea nemusíte přijet jen autem. Na místo se dostanete také přímým vlakovým spojem z Chebu (Františkových Lázní a Aše) do Selbu. Zastávka je přímo před Porzellanikonem.

Více fotografií zde

„Porzellanikon v Selbu se nachází v bývalé továrně Rosenthal, která byla uzavřena v roce 1969,“ uvedla Jitka Legene z informačního centra Porzellanikonu v Selbu. „S mohutnými komíny a vnořeným souborem budov vypadá komplex jako opevněný labyrint. Hlavním architektonickým rysem Porzellanikonu je, že šest z deseti mohutných kruhových pecí, které bývaly na místě, je stále zcela nedotčených a přístupných,“ uvedla.

Více fotografií zde

Na ploše 8000 m² nabízí Porzellanikon pro všechny objevitele porcelánu zajímavou a vzrušující cestu časem od rozkvětu výroby porcelánu po současnost. „Zejména naše názorné ukázky u parního stroje, bubnových mlýnů a ukázky výroby porcelánu lákají rodiny s dětmi, a nechávají je nahlédnout do úžasného světa bílého zlata,“ informovala pracovnice informačního centra Porzellanikonu.

Více fotografií zde

Další významné části expozice zavedou návštěvníky do světa historie firmy Rosenthal nebo do světa technické keramiky v jejích nejlepších formách.

Návštěvníci se dozvědí, že se porcelán nepoužívá pouze jako nádobí. Ale slouží také například v chemickém i automobilovém průmyslu, v biomedicíně i ve výpočetní technice.

Více fotografií zde

Za návštěvu a zastavení stojí  také dvě  expoziceBílá oáza a Zářivá světla,  která jsou věnována přednímu německému výtvarníkovi Helmutu Drexlerovi. Ve dvou expozicích je k vidění průřez jeho tvorbou, která na první pohled upoutá pozornost návštěvníků svou jedinečností.

 Také na děti  v muzeu nezapomínají. V každém z oddělení muzea je pro nejmenší připraven interaktivní koutek.

Více fotografií zde

Kombinované vstupné je 6,50 €, ale platí i pro návštěvu Porzellanikonu v Hohenbergu. Pokud by někdo chtěl navštívit jen selbské muzeum, zaplatí 5 €. V neděli vždy jen 1,00 €. Děti do 18 let zdarma. Na každé vstupence jsou ještě slevy so outletů v okolí (Rosenthal Outlet – sleva 5,00€; Outlet Center Selb –  sleva 10% v jednom z obchodů; a 10% sleva v Outletu Feiler).

 Adresa muzea: Porzellanikon Selb, Werner-Schürer-Platz 1, 95100 Selb

Na návštěvu muzea nemusíte přijet jen autem. Na místo se dostanete také přímým vlakovým spojem z Chebu (Františkových Lázní a Aše) do Selbu. Zastávka je přímo před Porzellanikonem.

Více fotografií zde