Česko-bavorská cyklotour a jazyková animace se vydařila

Bavorsko-Česká Mostní cyklostezka v rámci Höchstädter Wiesenfestu oslavila své 10. výročí stylově. Přichystáno bylo „hvězdicové“ shromáždění cyklistů na místě konání festivalu oficiálním ceremoniálem  „Radl-Messe“  pořádané okresem Wunsiedel ve Fichtelgebirge. Připravena byla také Německo-česká jazyková animace. Zájemci z obou stran hranice se zdokonalovali v rodném jazyce sousedů.

Zdroj: www.selb23.de

Bavorsko-Česká Mostní cyklostezka, která převážně po starých železničních tratích prochází regionem jako hlavní dopravní tepna, doslova staví mosty. Z Fichtelbergu v okrese Bayreuth vede do Aše/Asch v České republice a zve k objevování příhraničního regionu na kole.

Přes celý výroční den byla Čeština slyšitelná a na různých místech. Tak tomu bylo i v případě uvítacího projevu Pavla Klepáčka, 2. starosty města Aš/Asch v rámci slavnostního ceremoniálu.

Společnost Selb 2023 gGmbH se akce zúčastnila s informačním stánkem o Bavorsko-Českých týdnech přátelství 2023, praktickou nabídkou „Německo-české jazykové animace“ ve spolupráci s organizací TANDEM a cyklistickým výletem z Chebu/Egeru do Höchstädtu.

Zdroj: www.selb23.de

V rámci jazykové animace se vyučovaly základní znalosti německého anebo českého jazyka. Mnoho dětí, ale i dospělých využilo příležitosti seznámit se hravou formou s jazykem svých sousedů. Tým tří jazykových animátorů připravil pro každou věkovou skupinu vhodné hry, kvízy a mnoho dalšího. Porovnávány byly například idiomy v obou jazycích. Zatímco v němčině se z komára udělá slon, v češtině je z komára velbloud.

Cílem cyklojízdy, kterou vedl generální ředitel Pablo Schindelmann, bylo upozornit na přeshraniční síť cyklostezek a posílit cyklistickou dopravu, a to i v síti EGRONET. Na přibližně 24 kilometrů dlouhé trase z Chebu/Egeru přes Pomezí nad Ohří, Schirnding a Rosenbühl do Höchstädtu se potkali účastníci – tři Bavoři a tři Češi. Společně si užili krajinu, pivo a zážitek z dobré konverzace, přestože jazyk příliš neznají, a také objevení společných zájmů.

Jazyková animace a cykloturistika jsou součástí projektu financovaného z prostředků EU z programu Cíl EÚS Svobodný stát Bavorsko – Česká republika 2014-2020 (INTERREG V), které jsou vypláceny prostřednictvím dispozičního fondu EUREGIO EGRENSIS.

Zdroj: www.selb23.de