Od pátku do neděle došlo k šesti nehodám motorkářů

Hned k šesti dopravním nehodám s účastí motocyklů došlo v Karlovarském kraji od pátku 29. července 2022 do neděle 31. července. Motorkáři bourali v Teplé, Nejdku,  u Šabiny, Trstěnic i u Lipové. Naštěstí ani v jednom z případů nedošlo k smrtelnému zranění.

Sedmapadesátiletý řidič motocyklu značky Yamaha jel v pátek kolem 17. hodiny po silnici druhé třídy poblíž Teplé na Chebsku. „Po projetí pravotočivé zatáčky zřejmě nepřizpůsobil rychlost mokré vozovce a s motocyklem sjel z pozemní komunikace do příkopu. Při dopravní nehodě utrpěl lehké zranění, se kterým byl převezen do nemocnice, kde byl následně hospitalizován,“ informoval policejní mluvčí Jakub Kopřiva s tím, že škoda na poničeném motocyklu byla předběžně odhadnuta na částku přibližně 50 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

V téměř stejnou dobu došlo k dopravní nehodě také na silnici první třídy poblíž Bečova nad Teplou. „Teprve jednadvacetiletý mladík na motocyklu značky Yamaha taktéž zřejmě nepřizpůsobil rychlost mokré pozemní komunikaci, vjel do protisměru, kde se srazil s osobním automobilem značky Hyundai. Při této dopravní nehodě došlo k lehkému zranění jednadvacetiletého mladíka, který byl ošetřen Zdravotnickou záchrannou službou,“ uvedl mluvčí. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku přibližně 100 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Během sobotního dne k žádné dopravní nehodě s účastí motocyklů nedošlo, ovšem v neděli řešili policisté hned čtyři takové dopravní nehody. „Krátce po 13. hodině poblíž Nejdku na Karlovarsku mělo dosud nezjištěné osobní vozidlo přejet do protisměru, kde ohrozilo právě projíždějícího pětatřicetiletého řidiče motocyklu značky Yamaha. Ten, aby zabránil střetu s vozidlem, tak měl sjet ze silnice a následně narazit do stromu. Řidič osobního vozidla měl po dopravní nehodě z místa ujet. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění pětatřicetiletého řidiče motocyklu,“ sdělil Jakub Kopřiva.

Foto: Policie ČR

V rozmezí pouhé jedné hodiny, konkrétně od 14:20 hodin do 15:20 hodin, mělo dojít v Karlovarském kraji hned ke třem dopravním nehodám s účastí motocyklistů. Poblíž Šabiny na Sokolovsku zřejmě nezvládl devětapadesátiletý řidič motocyklu značky Yamaha po projetí zatáčky řízení, vjel do protisměru a následně příkopu. I v tomto případu naštěstí došlo pouze k lehkému zranění řidiče motocyklu. Tento přestupek policisté z dopravního inspektorátu vyřešili příkazem na místě, tedy pokutou, pro devětapadesátiletého řidiče.

Foto: Policie ČR

Poblíž Lipové na Chebsku devětašedesátiletý řidič motocyklu značky Suzuki zřejmě taktéž nepřizpůsobil rychlost stavu pozemní komunikace a po projetí zatáčky sjel s motocyklem do příkopu. Řidič byl se svým zraněním letecky transportován do nemocnice v Praze, kde byl hospitalizován.

Foto: Policie ČR

Čtyřicetiletý řidič motocyklu značky Kawasaki se během jízdy zřejmě dostatečně nevěnoval řízení a poblíž Trstěnic na Chebsku po projetí zatáčky nezvládl řízení. Následně měl prorazit tři plastové zelené balisety, urazit ukotvení pozinkovaných směrových tabulí, přeskočit příkop a po zhruba 80 metrech zastavit v poli. Při dopravní nehodě utrpěl zranění řidič motocyklu i jeho osmatřicetiletá spolujezdkyně. Oba byli letecky transportování do nemocnice v Plzni.

Ve většině případů, pokud jim to tedy zdravotní stav dovolil, se řidiči motocyklů podrobili orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která vyšla s negativním výsledkem. V ostatních případech byl nařízen odběr krve v nemocnici ke zjištění přítomnosti alkoholu.

Přesná příčina a okolnosti těchto dopravních nehod, tedy kromě dopravní nehody v Šabině, jsou předmětem dalšího šetření.

Preventivní desatero:

  • Motocyklista je zranitelný účastník silničního provozu.
  • Motocyklista má vždy připevněnou ochranou přilbu.
  • Motocyklista má vhodné oblečení a doplňky s reflexními prvky.
  • Motocyklista nesmí jezdit riskantně, nesmí jezdit nepřiměřenou rychlostí. Rychlost musí přizpůsobit stavu vozovky, hustotě provozu, počasí.
  • Motocykl má brzdnou dráhu delší než automobil (při rychlosti 100km/h je brzdná dráha 83 metrů, při rychlosti 200km/h je brzdná dráha 280 metrů
  • Mezi pasti na motocyklisty patří spadané listí, olejové skvrny, tramvajové koleje, výtluky, dilatační spáry na mostech, změny povrchu vozovky, dlažební kostky, vyjeté koleje, vodorovné dopravní značení.
  • Motocyklista musí počítat se slepými úhly zpětných zrcátek automobilů – když nevidí zpětné zrcátko automobilu, jeho řidič motorkáře nevidí.
  • Motocyklista musí mít při předjíždění dostatečný boční odstup od automobilu.
  • Motocyklista nepředjíždí zprava – to řidiči nečekají.
  • Ani motocyklista nepředjíždí v nepřehledných místech.