Tip na neděli: Vydejte se na Porcelánové trhy  a do muzea  porcelánu v Hohenbergu

Tip na neděli: Vydejte se na 2. ročník Porcelánových trhů  a do muzea  porcelánu v Hohenbergu. Na akci, která se koná ve stylovém prostředí firmy Porzellanikon Hohenberg,  vystavuje sedmnáct umělců moderní porcelán, ale také šperky a umělecká díla. Ten, kdo v soboru trh spolu s muzeem nestihl navštívit v sobotu, bude mít šanci ještě v neděli 24. července, kdy je také vstup do muzea zdarma.

Více fotografií z akce zde

Vystavovat  a prodávat přijeli designový porcelán umělci nejen z Německa, ale také z Česka – Mariánských Lázní a Karlových Varů a Nizozemska. Jejich pestrá nabídka sahá od uměleckých jednorázových malých sérií přes exkluzivní  nádobí a dekorativní předměty až po nevšední šperky.

Více fotografií z akce zde

„Akce jsem se zúčastnila již podruhé,“ uvedla Nela Havlíčková z mariánskolázeňského Nela porcelánu.  „Produkty, které se prezentuji pod značkou Nela porcelán, prochází ve všech fázích výroby mýma rukama. Na začátku je nejdůležitější tvar a funkce. Dále přemýšlím nad povrchovou úpravou, strukturou, dekorací i o charakteru výrobku,“ doplnila.

Více fotografií z akce zde

Dalším z vystavujících Čechů je Jiří Kožíšek z Karlových Varů.  Jeho porcelán je všestranný. Rád testuje limity porcelánové hmoty. Používá průhlednost porcelánu pro litofanii a svítící předměty nebo kontrastuje s intenzivními barvami.

Více fotografií z akce zde

Malá ateliérová výstava ukazuje díla Angeliky Krauß. Vítězky ceny poroty na loňském 1. ročníku Porcelánových trhů. Návštěvníci se mohou do neděle rozhodnout a dát hlas prodejci, který má nejhezčí stánek a nejlepší nabídku.

Více fotografií z akce zde

Za prohlídku stojí nejen výstava v rámci Porcelánových trhů, ale také muzeum Porzellanikon v Hohenbergu, které je největším muzeem svého druhu v Evropě. Na ploše 2000 m²  se zájemci mohou seznámit s historií porcelánu až po současnost. Nechybí ani zajímavosti jako třeba nádobí z potopené lodi, hrnek pro vousáče nebo exkluzivní sada pro papeže. V muzeu myslí také na ty nejmenší. Právě pro ně je připraven koutek, ve kterém si mohou vyzkoušet zábavnou formou správně stolování.

Více fotografií z akce zde

Téměř všechny místnosti muzea v areálu muzea jsou bezbariérové.

Muzeum vzniklo v Hohenbergu už v roce 1982. Vzniklo v bývalé vile ředitele rodinné společnosti C. M. Hutschenreuther.

V roce 1995 byl historický dům rozšířen o moderní přístavbu ze skla a oceli na 2000 m². Dnes muzeum představuje kolem 10 000 exponátů. Zvláštní atmosféra zahrady u muzea zve k posezení pod jabloněmi a růžovými keři.

Otevírací doba:

úterý neděle10:00 – 17:00

v pondělí  zavřeno – vyjma svátků

Vstupné je 3 Eura pro dospělého, 2 Eura pro seniory, děti do 18 let jdou zdarma. A v neděli je jednotné zvýhodněné vstupné 1 Euro pro všechny.