Antonín Vojtek v Mariánských Lázních: „Dělejte to, co vás baví!“

V Mariánských Lázních po více než dvaceti letech opět vystavuje „malíř jižní Moravy“ Antonín Vojtek. Během vernisáže zavzpomínal na léta strávená v Mariánských Lázních i na přátelství, která jej dodnes s městem pojí. Výstava s názvem „Krajina pod Pálavou“ bude v Městském muzeu a galerii Mariánské Lázně k vidění do 4. září.

V úterý 28. června byla v galerii Goethe mariánskolázeňského muzea za účasti autora slavnostně zahájena výstava obrazů známého malíře Antonína Vojtka. Výstava „Krajina pod Pálavou“ zahrnuje více než dvě desítky obrazů, na nichž Vojtek svým osobitým způsobem zachytil krásy rodné jižní Moravy.

Skicu Goethova pomníku před městským muzeem Antonín Vojtek vytvořil během volné chvíle před zahájením výstavy.

Antonín Vojtek se narodil roku 1934 v Horních Bojanovicích, na půli cesty mezi Brnem a Břeclaví. Přestože se ve své tvorbě věnuje téměř výhradně rodnému kraji, vystavuje úspěšně po celém Česku, v různých evropských zemích, ale i v zámoří. V Mariánských Lázních Vojtek letos vystavuje po více než dvaceti letech. Jeho vztah k městu je však mnohem delší. V roce 1952 nastoupil jako mladý učitel na Základní školu Jih a následně působil také na školách ve Třech Sekerách a v Kynžvartě. Ještě jako učitel a amatérský umělec v 50. letech opakovaně vítězil v místních okresních výtvarných soutěžích. S místem jej tak dodnes pojí osobní přátelství. Na vernisáži v Goethově domě přivítal svou někdejší mariánskolázeňskou žačku i kamaráda z vojny.

Malířství se Antonín Vojtek začal plně věnovat poté, co mu normalizační režim znemožnil práci ve školství. Životních zkušeností však rozhodně nelituje. Vojtkovy obrazy jsou prostoupeny harmonií a radostným poklidem. Totéž platí i pro jejich autora, jemuž umělecká tvorba dodává životní elán. Přestože Antonín Vojtek patří k nejproduktivnějším malířům v Česku a ve svém ateliéru tráví velkou část dne, návštěvníkům vernisáže vzkázal: „Nepracujte! Dělejte, stejně jako já, to, co Vás baví!“

Štěpán Karel Odstrčil