V baru prodávali balónky s rajským plynem

V baru prodávali balonky naplněné rajským plynem. Balónky naplněné technickým oxidem dusným měli prodávat zákazníkům baru za předem domluvenou cenu několik měsíců, zejména v nočních hodinách během otevírací doby. Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání pětice osob ve věku 18, 21, 30, 32 a 40 let, které obvinili ze spáchání přečinu šíření toxikomanie. V případě prokázání viny hrozí pětici osob trest odnětí svobody až na tři roky.

 „Obviněné osoby se měly společně podílet na prodeji technického oxidu dusného, triviálním názvem rajského plynu, v jednom z barů v Karlových Varech,“ informoval policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „Při prodeji této látky, která se používá například v polovodičové technice a ve spalovacích či raketových motorech, měl každý svou roli. Oxidem dusným měli plnit nafukovací balónky, které poté prodávali zákazníkům baru. Ti rajský plyn z balónků měli následně vdechovat. Pětice osob měla takto naplněné balónky prodávat i přesto, že byla při nákupu lahví s tímto plynem dodavatelem poučena, že není určen k vdechování. Jeho vdechování totiž může způsobit ztrátu vědomí, nevolnosti, závratě, dýchací potíže, křeče a další závažné zdravotní potíže. Po vdechnutí oxidu dusného se mohou u člověka vyskytnout i živé halucinace, je taktéž ovlivněna jeho psychika, vnímání, rozpoznávací schopnosti i sociální chování,“ uvedl.

 Třicetiletý cizinec byl provozovatel a jediným majitelem baru, který měl určovat rozsah poskytovaných služeb. „Čtyřicetiletý cizinec byl nejvyšším manažerem provozovny a měl zajišťovat chod klubu a dohlížet na poskytování služeb. Oba měli zároveň zajišťovat zásobování baru. Jednadvacetiletý cizinec společně s osmnáctiletým mladíkem měli v baru pracovat jako obsluha zajišťující plnění a prodej balónků. Dvaatřicetiletý muž měl mít na starost samotný prodej balónků,“ sdělil mluvčí.

 Balónky naplněné technickým oxidem dusným měli prodávat zákazníkům baru za předem domluvenou cenu několik měsíců, zejména v nočních hodinách během otevírací doby.

„V noci ze soboty na neděli, respektive z 25. na 26. června letošního roku, provedli policisté na základě příkazu Okresního soudu v Karlových Varech v klubu domovní prohlídku. Během té byla zadržena pětice osob. Kromě toho policisté zajistili tři plynové lahve s oxidem dusným a také několik sáčků s nafukovacími balónky,“ doplnil Jakub Kopřiva s tím, že zajištěn byl také balónek napuštěný rajským plynem či finanční hotovost v řádech několika set tisíc korun.