Na 14. srazu historických traktorů byly k vidění i unikáty

Více než sedm desítek historických traktorů bylo k vidění ve Skalné. V sobotu 11. června se zde uskutečnil již 14. sraz historických traktorů. Podívanou si nenechali ujít nejen skalní milovníci zemědělské techniky. Návštěvníci nepřišli ani o již tradiční vyjížďky na valníku, které patří vždy na tuto akci a nenechají si je ujít ani ti odrostlejší. Celou akci doprovázela vůně tradičních pochutin v podobě koláčů, buchet a bramboráků.

Více fotografií z akce zde

O tom, že za dobu svého trvání překročila akce hranice naší země, není pochyb. „Navštívili nás kolegové převážně  ze Schwarzenbachu, Oberes Vogtlandu a Geroldsgrün, kteří jsou již nedílnou součástí našeho srazu ve Skalné,“ vysvětlil sorganizátor Martin Sandner. „Přivezli s sebou unikáty jako třeba legendární traktor Lanz Buldog, či Famulus z bývalého koncernu IFA. K vidění byla historická technika, ale i ta nejmodernější. Přítomní mohli také obdivovat unikátní traktory Mc Cormik,Ritscher N14 a Svoboda z 30 let minulého století od členů klubu, ale také zrenovované motory Svoboda a Deutz ze stejných let,“ upřesnil.

Více fotografií z akce zde

Velký zájem byl i o prohlídku muzea Traktorklubu, kde mohli nahlédnout do doby, kdy  obilí a seno sekali sekáči kosami či sekačkami za koňmi. Návštěvníci mohli nahlédnout do kuchyně z 50. let. „Místnost pracovníci muzea upravili autenticky. Na stole nechybí dobové noviny, na zdi visí obraz poplatný tehdejším době a v dřezu je nádobí, jako by se ho chytal někdo umýt. Tehdy se mylo nádobí v kovovém lavoru, kam se lila ohřívaná voda, ale tohle většina z mladých návštěvníků už nepamatuje,“ uvedl organizátor.  Nechyběla ani výstava autoveteránů.

Více fotografií z akce zde

Organizátoři nezapomněli ani na ty nejmenší. Za namalování obrázků s tématikou traktorů byly děti odměněny cenami od společností Agroad s.r.o a Massey Ferguson Stárek s.r.o .