Hasiči vyjížděli k požáru sušárny uhlí do Vřesové

V noci z pátku na sobotu vyjížděli hasiči k hlášenému požáru sušárny uhlí v objektu palivového kombinátu ve Vřesové na Sokolovsku. Po příjezdu prvních jednotek hasičů na místo byla požárem zasažena horní patra sušící věže a oheň se rychle šířil. Velitel zásahu tak zvýšil stupeň požárního poplachu na druhý a vyžádal si na místo posilové jednotky.

Kvůli stále probíhajícímu procesu uvnitř sušárny nebylo možné bezpečně zasahovat uvnitř sušárny do doby, než bylo zajištěno odpojení od elektřiny. Hašení tak probíhalo z výškové techniky. Požár zasáhl část sušárny ve všech patrech, po zahájení hašení zevnitř objektu byl zásah extrémně fyzicky náročný, uvnitř byly všechny prostory silně zakouřené s množstvím uhelného prachu, hasiči museli postupovat v dýchací technice a stále postupovat až do padesáti metrů výšky sušárny.

Oheň se rozšířil i na část pasového dopravníku uhlí. V průběhu noci dostali hasiči požár pod kontrolu, celý sobotní den zásah pokračoval hašením skrytých ohnisek, i nadále bylo nutné uvnitř sušárny pracovat s dýchacími přístroji. V sobotu večer jsou hasiči stále na místě, ve zredukovaném počtu, budou i nadále místo požáru hlídat až do úplného vychladnutí. Kvůli potřebě velkého množství dýchacích přístrojů byl na místě technický protiplynový vůz, při zásahu se zranil jeden hasič, po celou dobu zásahu byli na místě i vyšetřovatelé požárů. Výše škody a příčina je v šetření.

Zasahující jednotky: HZS Sokolov (CAS 20 T815, CAS 20 Scania, CAS 30 T815-7), HZS Karlovy Vary (AŽ 40 Iveco, CAS 20 Scania), HZS Kraslice (CAS 20 T815), HZS CHZ Sokolov (CAS 24 Scania, TEA PPLA Scania), HZSp SUAS Vřesová (CAS 20 T8125, CAS 30 Scania), JSDH Nejdek (CAS 15 Man), JSDH Loket (CAS 15 Renault), JSDH Kynšperk nad Ohří (CAS 20 T815), JSDH Březová (CAS 30 T815-7, CAS 20 T815), JSDH Oloví (CAS 20 T815), JSDH Ostrov (CAS 20 MB), JSDH Vintířov (CAS 30 Scania), JSDH Rotava (CAS 32 T815)

Zdroj: HZS Karlovarského kraje