Mariánskolázeňský symfonický orchestr připomene koncertem 80. výročí od heydrichiády a vyhlazení obce Lidice

V roce 2022 si připomínáme 80 let od událostí roku 1942. Hodně statečných českých žen a mužů se zapojilo do akcí proti nacistům. V Mariánskolázeňském společenském domě se bude konat v pátek 10. června v 19.30 hodin vzpomínkový koncert u příležitosti 80. výročí od heydrichiády a vyhlazení obce Lidice.

V programu zazní pochod V nový život Josefa Suka, který složil první verzi této skladby v roce 1919 pod vlivem účasti československých vojáků, zejména z řad legionářů a sokolů, v bojích souvisejících s hraničními spory nového Československa. V roce 1932 získala skladba stříbrnou medaili v umělecké soutěži  na olympijských hrách v Los Angeles.

 Česká obec sokolská přijala pochod V nový život za svůj slavnostní pochod až po skladatelově smrti v roce 1935. V období druhé světové války byla v rozhlasovém vysílání české exilové vlády úvodní část skladby s fanfárami použita jako znělka pravidelných pořadů Jiřího Voskovce a Jana Wericha, vysílaných prostřednictvím anglické BBC posluchačům v okupované vlasti. https://cs.wikipedia.org/wiki/V_nov%C3%BD_%C5%BEivot

Posluchači také uslyší hudbu Eduarda Douši Operation Anthropoid. Tato jednovětá kompozice pro housle, violoncello a klavír z roku 2014 je věnována památce československých parašutistů, kteří v květnu 1942 provedli atentát na Reinharda Heydricha.

V programu najdete dále skladbu Bohuslava Martinů Památník Lidicím. Je to zhruba osmiminutová orchestrální skladba pro symfonický orchestr, věnovaná jako pietní hold obětem nacistické okupace v Československu. Ve svých poznámkách autor dílo popsal jako „náboženský chorál, vystavěný na konturách modlitby a odezvy“.

Na konec programu hudebníci ZSO zahrají Symfonii č. 9 e-moll „Z Nového světa“ op. 95 Antonína Dvořáka.

Dirigent Petr Vronský uvedl desítky děl českých i zahraničních skladatelů. Je považován za všestranného dirigenta širokého záběru s mimořádným temperamentem a citem pro interpretaci.

Zdroj: KIS M. L.