Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině bude otevřeno v depozitáři karlovarské Krajské knihovny

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), které dosud sídlilo v multifunkční KV Areně v Karlových Varech, bude mít od 1. května 2022 nové působiště. V těchto dnech se ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje stěhuje do prostor v depozitáři Krajské knihovny Karlovy Vary (Závodní 404/84b, 360 06 Karlovy Vary – Dvory).

Foto: HZS Karlovarského kraje

Provoz KACPU zůstane nezměněn. Veškeré agendy spojené s registrací a ubytováním uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny se budou vyřizovat denně od 8.00 do 18.00 hodin. Centrum bude jinak pro příchozí otevřeno 24 hodin denně 7 dní v týdnu. „Počet uprchlíků z Ukrajiny se ustálil na zhruba 50 až 100 občanů denně, z toho důvodu jsme se rozhodli, že nebudeme dále využívat velkou plochu KV Areny, aby se tam mohli vrátit sportovci i návštěvníci kulturních akcí. V depozitáři krajské knihovny najde KACPU potřebné zázemí pro administrativu a počítá se i s vyčleněním 30 míst pro dočasné nouzové přístřeší. Vzhledem k počtu přicházejících ukrajinských dětí nebude chybět ani dětský koutek,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek s tím, že návštěvníci knihovny se nemusejí obávat žádného omezení, vstup do knihovny a její služby zůstanou plně zachovány.

 Krajská knihovna nabídla nejen prostory, ale i mobiliář. „Pracovníci KACPU budou mít k dispozici veškeré vybavení badatelny, část nábytku jsme přestěhovali i z hlavní budovy. Poskytujeme plnou součinnost všem složkám, které se na zřízení uprchlického centra podílejí,“ dodal ředitel Krajské knihovny Vratislav Emler.

V areálu krajských institucí v Karlových Varech Dvorech, kde se depozitář nachází, se budou moci lidé zorientovat pomocí tabulí s informacemi v ukrajinském jazyce, aby bez problémů našli nejen asistenční centrum, ale také budovu krajského pracoviště Úřadu práce ČR, která je nyní v těsné blízkosti KACPU.

Zdroj: KÚKK