Ašský bazén čeká kompletní rekonstrukce. Vzniknout by mělo i saunové centrum

Nerezové bazénové vany místo nynějších betonových, saunové centrum místo prázdného bytu po správci, úpravy dispozice vestibulu s recepcí a občerstvením, s možností obsluhy zvenčí, nové šatny, zateplený plášť budovy, včetně výměny skleněných výplní, nové  interiéry, nové technologie úpravy vody a fotovoltaického systému, modernizace vnitřního osvětlení. To jsou základní požadavky na projekt kompletní rekonstrukce krytého bazénu v Aši, jehož zpracování se loni ujala společnost ŠUMAVAPLAN Bořanovice – Pakoměřice. Za projekt město dle smlouvy zaplatí 2,42 miliónu korun. Předpokládaná cena rekonstrukčních prací bude známa až po zhotovení projektu, už nyní je zřejmé, že se  bude pohybovat v řádu desítek miliónů korun.

Ilustrační foto Pixabay

Postupná modernizace plaveckého bazénu v Aši přitom probíhá už několik let. Jedná se ale o investice, nutné pro udržení provozu bazénu.

Připomenu: V roce 2009 se za zhruba šest miliónů korun opravila a zateplila střecha bazénu. Na podzim roku 2012 společnost JUMING Heřmanův Městec provedla výměnu technologií úpravny bazénové vody. V roce 2013 byla opravena sociální zařízení v pánské části, o rok později proběhly rekonstrukční práce sociálních zařízení, vyhrazených pro ženy. V roce 2014 byl také pořízen solární systém, instalovaný na střechu bazénu, došlo také na propojení venkovního areálu s vnitřními bazény. V roce 2016 byly v bazénu opraveny rozvody ústředního topení.

Zdroj: Město Aš

„Radnice nemá ambici budovat v Aši nové aquaforum, kterých je tu v okolí hned několik, ale modernizovat bazén zejména pro plavání a výuku plavání. Jednat se bude o modernizaci zásadní, odpovídající současným trendům, která umožní provozování našeho bazénu zase na další roky,“ uvedl starosta Aše Dalibor Blažek.

Ašský bazén byl v rámci tzv. akce Zet (neplacená pracovní činnost obyvatel za komunismu) uveden do provozu v roce 1978. Tvoří jej dva bazény, malý pro nejmenší a začínající plavce, a velký, s délkou 25 metrů a šířkou 12 metrů. Pro relaxaci je k dispozici teplá parní lázeň. Pro svůj chod využívá vodu z nedalekého pramene.

Na provoz bazénu město ročně doplácí cca 7,5 miliónu korun. V době „předkoronavirové“ sportoviště  využívalo ročně na 50 tisíc návštěvníků.

Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši