Modely krovů od Josefa Hauera dorazily do Chebu

Poslední ze čtyřiadvaceti modelů chebských krovů a budov, dorazil do Chebu. V loňském roce je městu daroval Josef Hauer z německého Parksteinu.

Foto: Výstava Historické krovy měst Cheb a Hof v roce 2019

V loňském roce se zástupci města Chebu zúčastnili v Parksteinu vernisáže výstavy dalšího modelu krovu tesaře Hauera, tentokrát kostela, který stával v německém Mnichově. Tento velikostí naprosto mimořádný model, včetně devatenácti dalších, dnes pan Josef Hauer slavnostně předal starostovi města Cheb. Jeho jediným přáním je, aby měla široká veřejnost jak z Čech, tak z Německa, možnost si je kdykoliv prohlédnout.

Josef Hauer

Nadační fond Historicky Cheb teď bude svoji aktivitu směřovat tak, aby výstava těchto modelů byla co nejdříve přístupna veřejnosti.

Hodnota tohoto daru je pro město, které je už dnes s fenoménem historických krovů spojováno na celorepublikové úrovni významná. Prostory městského špejcharu v Hradební ulici,  naplněné modely krovů a dalšími předměty a exponáty týkajícími se střešních konstrukcí, by se mohly stát součástí již druhé tematické prohlídkové trasy. Cenu těchto modelů krovů odborníci odhadují zhruba na dva miliony korun, významnější je ale jejich společenský význam na úrovni česko-německého partnerství a také význam vzdělávací.

Zdroj: Nadační fond Historicky Cheb

Výstava historických krovů je k vidění v kostele na Františkánském náměstí