Noc kostelů: Chrám svaté Olgy se otevřel již podesáté

Již po desáté se pravoslavný chrám sv. Olgy ve Františkových Lázních zúčastnil celorepublikové akce Noc kostelů. Chrám byl i kvůli trvajícím zvýšeným hygienickým opatřením přístupný široké veřejnosti již od 14:00, poslední návštěvníci opustili chrám krátce po 22. hodině. Podle odhadů prošlo chrámem svaté Olgy přibližně 250 návštěvníků, na přípravách samotných se pak podílelo sedm farníků.

„Každým rokem přemýšlíme nad tím, jak udělat Noc kostelů atraktivní… Pokaždé dojdeme k tomu samému – chceme lidem představit naše společenství, náš chrám i bohoslužbu. Chceme se s lidmi setkat, dát prostor jejich vlastním dotazům a pochybnostem i třebas kritickému názoru na víru či církev. Základem každého smysluplného setkání je dobrá vůle naslouchat tomu druhému,“ říká duchovní správce zmíněného chrámu, otec Metoděj Kout.

Ve městě již několik let probíhá společně s Nocí kostelů i Muzejní noc. Celá akce tak nabízí pestrý program pro malé i velké účastníky. „Spolupráce s Městským muzeem má svou tradici a určitě celou akci nesmírně obohacuje a dává návštěvníkům možnost poznat nejen chrámy a kostely v našem městě, ale zároveň se seznámit i se zajímavou historií našeho města. Letošní putovní plánky se samolepkami se pracovníkům muzea opravdu povedly. Řada dětí i dospělých si akci již pamatuje a také se na ni těší,“ dodává duchovní.

V chrámu sv. Olgy měli lidé možnost absolvovat oblíbené komentované prohlídky, zapsat jména svých blízkých ke vzpomenutí na závěrečné modlitbě, položit duchovnímu vlastní dotazy ve vztahu k historii chrámu či víře. Letošní zvláštností byl instalovaný Vzpomínkový strom, na kterém mohli lidé nechávat vzkazy blízkým lidem, kteří zesnuli v čase Covidu. Oficiální program Noci kostelů byl v chrámu sv. Olgy již tradičně uzavřen modlitbou za zdraví a pokoj duší všech lidí zapsaných návštěvníky na vzpomínkové archy.