V Rudé věži smrti představí nálezy z trestních pracovních táborů

V sobotu, 29. května 2021, se od 10 hodin uskuteční 32. ročník pietního ceremoniálu “Jáchymovské peklo”. Po tradičním setkání bývalých politických vězňů před kostelem sv. Jáchyma na jáchymovském náměstí zahájí Konfederace politických vězňů ČR návštěvní sezonu v národní kulturní památce Rudá věž smrti u Ostrova.

Zdroj foto: NPŮ v Lokti

„Uctít památku muklů z uranových lágrů jsme se letos rozhodli nejen v podobě piety u Brány svobody na jáchymovském náměstí, ale také ve formě zahájení pravidelného návštěvního provozu na někdejší třídírně uranové rudy v Dolním Žďáru, dnešní památce UNESCO, Rudé věži smrti,“ uvedl Petr Dub, předseda předsednictva Konfederace politických vězňů ČR.

Foto archiv organizátorů akce: Lékovky nálezy arch. výzkumu v táborech Nikolaj a Elias

Účastníci sobotní ceremonie v Jáchymově budou po jejím skončení pozváni k individuální prohlídce této unikátní památky v Dolním Žďáru. Na akci potvrdil účast mj. místopředseda Senátu PČR Jan Horník, 1. náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Bureš, člen Rady Karlovarského kraje Patrik Pizinger a ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů ČR Zdeněk Hazdra.

„V expozici přímo v objektu Rudé věže smrti budou poprvé veřejnosti představeny archeologické nálezy z výzkumů nedalekých trestních pracovních táborů Nikolaj a Eliáš II. Jedná se zejména o osobní předměty vězňů, pozůstatky vybavení a konstrukce vězeňských baráků, které poskytují hmatatelné svědectví o životních podmínkách v táborech, spojených s nasazením nesvobodné pracovní síly při těžbě uranu, včetně tisíců politických vězňů,“ vysvětluje Pavel Vařeka, vedoucí katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU, který s týmem studentů prováděl výzkum pracovních táborů Nikolaj a Eliáš II už v letech 2018 a 2019. Právě jejich nálezy si lidé budou moci poprvé prohlédnout (Viz přiložené fotografie nalezených předmětů).

Foto archiv organizátorů: Osobní předměty vězňů nálezy z arch. výzkumu v táborech Nikolaj a Elias

Kromě toho bude v objektu věže ke shlédnutí dokumentární film režisérky Kristiny Vlachové „Věž smrti“. Pojednává o tom, jak se vypořádala s případy cílené likvidace politických vězňů ve vykmanovském lágru česká justice. Dokument bude promítán v rámci pravidelné návštěvní nabídky přímo v centrální části objektu, kde političtí vězni nakládali drcený uran.

Rudá věž smrti, zapsaná v roce 2019 na seznam kulturního dědictví UNESCO, se nachází na adrese Dolní Žďár č. p. 103 nedaleko Ostrova. V 50. letech 20. století budova a okolní areál sloužily jako třídírna a úpravna uranové rudy a komunistický pracovní tábor převážně pro politické vězně Vykmanov II (krycí název „L“).

Konfederace politických vězňů ČR ve spolupráci s partnery plánuje otevřít v Rudé věži smrti mezinárodní památník a vzdělávací centrum, které budou historii tohoto místa důstojně připomínat. Více na www.vezsmrti.cz.