Lidé na různých místech cítí a slyší otřesy různě

Hluk jako při průjezdu tanku, tak vypadalo zemětřesení na Chebsku. Epicentrum bylo severně od Nového Kostela, u města Luby. Tady v hloubce zhruba 9 kilometrů došlo opět ke vzniku trhliny v horninách. Jak dlouho budou otřesy ještě trvat odborníci nedokáží přesně určit. Každý den však každý záchvěv sledují a dokonce je i nahrávají na mikrofon.

Foto: Měřicí přístroj ze Seismologického muzea ve Skalné

„Máme u seismometrů v podzemí umístěné mikrofony, které nám nahrávají i zvuk zemětřesení, takže i tyto záznamy budeme analyzovat. Zatím se, podle prvotních analýz, nezdá, že by tento roj byl svým zvukovým projevem zvláštní a lišil se od předchozích rojů v této oblasti, ale zvukový projev otřesů budeme ještě zkoumat,“ informovala seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky v Praze.

Jakým způsobem bude zvuk slyšet na povrchu země, záleží na mnoha faktorech. Hodně ovlivňuje například topologie a materiál podloží, na kterém se pozorovatel, který zemětřesení zaznamená, nachází.

„Nemůžeme jednoznačně říct, co stojí za tím, že lidé na různých místech cítí a slyší otřesy různě. Je tam velmi hodně faktorů, které tento vjem ovlivňují. Je ale možné, že zvuková vlna, kterou vyvolává první seismická vlna podélná, může vlivem různého podloží změnit svůj frekvenční obsah a tím pádem ji každý může slyšet trochu jinak. Jak přesně ji to ovlivňuje budeme teprve zkoumat a je možné, že současná měření a poznatky nebudou stačit k přesnému popisu tohoto efektu,“ poznamenala seismoložka.

Že by při současných otřesech vznikly materiální škody, toho se lidé bát nemusí. Na to je zemětřesení příliš slabé.

„Toto zemětřesení, které lidé cítí, nemohou v žádném případě nikoho ohrozit. Musím tedy všechny obyvatele Chebska uklidnit,“ sdělil seismolog Josef Horálek z GFÚ AV ČR. „Jedná se o slabší otřesy, při kterých nemohou vzniknout materiální škody. Zatím nejsilnější magnitudo dosáhlo hodnoty 3,1, lidé se nám však ozvali i když bylo magnitudo 2,6 anebo 2,7,“ poznamenal odborník s tím, že nikdo zatím nehlásil žádné škody.

Lidé už odborníkům poslali přes 1000 vyplněných makroseismických dotazníků. V něm uvádí, jak se zemětřesení projevilo, jak se při tom cítili a jestli zaznamenali nějaké škody na svém majetku. Hodně dotazníků chodí z české aplikace SeisLok, která je ke stažení zdarma pro Android i Apple. V ní si můžete i vyhledat velikost zemětřesení, jeho hloubku a další údaje.

VID