Před pěti lety šel klášter Milosrdných sester k zemi

Demolice chebského kláštera Milosrdných sester na Spáleništi začala před pěti lety. Objekt, který byl v soukromých rukou, srovnali se zemí do dvou měsíců. Tehdejší myšlenka byla, že by na místě bývalého kláštera mohly vyrůst rodinné nebo bytové domy.

Velkorysý klášterní komplex o 800 místnostech začal sloužil kongregaci Milosrdných sester svatého kříže v roce 1933, 24. září byl vysvěcen. Od roku 1950 objekt využívala Pohraniční stráž. V roce 1990 byl klášter vrácen řádu. Ten ale na jeho rekonstrukci neměl peníze, objekt proto prodal. Od té doby začal komplex chátrat. Negativně se na stavu kláštera podepsali bezdomovci i vandalové. V roce 2005 ho koupila zahraniční společnost. Oprava kláštera by ale byla tak náročná, že se nakonec společnost rozhodla ho zbourat.

Samotná demolice začala v pátek 1. dubna v roce 2016. „Hotová měla být nejpozději do dvou měsíců,“ uvedl tehdy Petr Bruno Karabec z realitní kanceláře, která vlastníka objektu zastupovala.

„Komplex je v soukromém vlastnictví a řešení problému bylo nad síly města,“ řekl tehdejší starosta města Petr Navrátil. „Zástupci teplické společnosti Beta Games, kterou podle obchodního rejstříku vlastní majitel z Turecka, si za přibližně čtyřhektarový areál kláštera řekli o dvacet milionů korun. Tato částka však byla pro město neakceptovatelná. Objekt byl dlouhodobě obýván bezdomovci a narkomany. Na začátku loňského roku se z něj začala po městě šířit žloutenka,“ dodal.