Karlovarský kraj bude mít navíc pro občany 15 tisíc vakcín proti COVID-19

Karlovarský kraj získá od sousedního Saska 15 tisíc dávek vakcíny Astra Zeneca. Díky tomu bude moci co nejdříve zapojit do očkování praktické lékaře. Potvrdil to uvolněný krajský zastupitel pro zdravotnictví Josef März.

Ilustrační foto

„Informaci jsme dostali během dnešního dne z centrálního týmu pro koordinaci očkování. Je to samozřejmě velká pomoc, budeme  moci mnohem dříve zapojit do očkování praktické lékaře v kraji, kteří splní požadovaná kritéria. Vakcínu lze ale využít samozřejmě i ve stávajících očkovacích místech,“ uvedl Josef März.

Podle hejtmana Petra Kulhánka je dodávka vakcín velmi vstřícným gestem dokazujícím dlouholetou kvalitu spolupráce. „Vážíme si toho, že se náš sousední region, se kterým jsme jednali i o možnosti převozu pacientů do saských nemocnic, odhodlal k takovému kroku. Umožní nám to jednak proočkovat více našich obyvatel, dále se sníží i riziko přenosu nákazy v příhraničí. Zároveň můžeme rychleji zapojit praktické lékaře do procesu vakcinace a zrychlí se očkování všech skupin, kterých se nyní v souladu se státní strategií týká. Tedy lidí starších 80 let, od 1. března lidí starších 70 let a od tohoto víkendu rovněž pedagogů,“ dodal hejtman. Vakcínu kraj dostane v pondělí 1. března.