Na Chebsku je opravdu nový seismický roj, potvrdil seismolog Josef Horálek

Je to potvrzeno. Současné otřesy půdy, které v uplynulých dnech zaznamenali obyvatelé na Chebsku, způsobil nový seismický roj. Prokázalo to množství jednotlivých otřesů, které vědci v této oblasti zaznamenali. Roj je ale slabší, než v předchozích letech. Maximální magnitudo, tedy síla otřesu, tu bylo nyní zaznamenáno v neděli 20. prosince v 11.48 hodin a jeho síla byla 2,7 magnituda. Nyní aktivita slábne. Otřesy se v regionu objevily po 35 letech od nejsilnějšího zemětřesení z roku 1985, které dosáhlo magnituda 4,6.

Foto: záznam ze seismometru z 20. prosince

„Mohu potvrdit, že se nyní opravdu jedná o další seismický roj, ale je velmi slabý. Rozhodně se není čeho bát, a tyto otřesy nemohou nikoho ohrozit. Zatím byl nejsilnější záchvěv o síle 2,7 magnituda, což je slabé zemětřesení a zdá se, že aktivita slábne. To však ale neznamená, že by se nemohl objevit další silnější otřes. Roje mohou mít několik fází. Přesně předpovídat, je však zatím nemožné,“ sdělil seismolog Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Od 16. prosince, kdy se zemětřesný roj opět v chebském regionu objevil, zaznamenali odborníci stovky slabších a silnějších otřesů půdy.

„Ozvalo se nám už několik lidí zejména z oblasti města Luby, protože současný roj vzniká právě u něj. Obyvatelé nám popisovali zejména hukot a dunění, které jsou pro seismické roje v této oblasti typické,“ řekl seismolog.

Nynější roj vzniká severně od Nového Kostela, v blízkosti Lubů, v hloubce kolem 10 kilometrů.

„Zajímavé je, že letos je to přesně 35 let od nejsilnějšího zemětřesení z prosince roku 1985, kdy nejsilnější jev dosáhl tehdy síly 4,6 magnituda a vyděsil spoustu lidí a způsobil i škody na majetku,“ zavzpomínal Josef Horálek.

Dokonce letošní roj se i kalendářně téměř shoduje s otřesy jako v roce 1985.

VID