Řidiči bourali na mokré vozovce

Řidiči bourali na mokré silnici V pondělí 21. prosince spěchali policisté k dopravní nehodě nedaleko Šabiny. V úterý 22. prosince vyjížděli k nehodě do Horního Slavkova. V obou případech vyšla dechová zkouška s negativním výsledkem.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Nehoda u Šabiny

V pondělí 21. prosince letošního roku došlo v dopoledních hodinách na silnici třetí třídy poblíž Šabiny na Sokolovsku k dopravní nehodě. „K té mělo dojít tak, že třiadvacetiletý řidič osobního automobilu značky Volkswagen, který jel ve směru od Černého Mlýna na Šabinu, zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy na mokré vozovce a v pravotočivé zatáčce dostal smyk. Následně měl přejet do protisměru, kde se měl čelně srazit s vozidlem značky Citroen. Po střetu byl automobil značky Citroen odražen mimo komunikaci, kde narazil do svahu příkopu. Při dopravní nehodě byla zraněna dvaašedesátiletá spolujezdkyně, která byla převezena do nemocnice s následnou hospitalizací,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

 Po dopravní nehodě se řidiči podrobili orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která vyšla s negativním výsledkem. Škoda byla předběžně odhadnuta na 110 tisíc korun.

Přesná příčina a okolnosti této dopravní nehody jsou předmětem dalšího šetření.

 Nehoda v Horním Slavkově

K dopravní nehodě došlo v úterý 22. prosince 2020 také v Horním Slavkově. „Devětasedmdesátiletý cizinec měl řídit osobní automobil. Řidič měl jet směrem k místnímu městskému úřadu a při projíždění levotočivé zatáčky zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy na mokré pozemní komunikaci a dostal smyk. Následně měl narazit do zaparkovaného automobilu,“ doplnil mluvčí.

 Po dopravní nehodě se cizinec podrobil orientačnímu testu na přítomnost alkoholu, který vyšel s negativním výsledkem. Škoda na poničených vozidlech byla předběžně odhadnuta na částku 50 tisíc korun.

Policisté z dopravního inspektorátu tento přestupek vyřešili příkazem na místě, tedy pokutou.

 PREVENCE:

Každý řidič ví, že zastavit na mokré vozovce trvá déle, a to z důvodu, že při mokrém počasí se drobné jamky na povrchu vozovky naplní vodou. Pneumatiky tak významnou měrou ztrácejí svou přilnavost k vozovce, čímž si výrazně snižuje i jízdní stabilita. Za mokra silnice kloužou a déšť nebo vodní tříšť může snížit viditelnost, proto řidiči:

Zpomalte!

  • Udržujte bezpečnou brzdnou vzdálenost od vozidel jedoucích před vámi. Vždy mějte na paměti, že brzdná vzdálenost je na mokré vozovce delší.
  •  Snažte se jet co nejplynuleji – při prudkém zrychlení či brzdění a při příliš rychlém zatáčení se snižuje přilnavost vašich pneumatik.
  •  Ujistěte se, zda jsou vaše pneumatiky v dobrém stavu.
  •  Pokud doje k „aquaplaningu“, zlehka sundejte nohu z plynového pedálu, ale vyhněte se brzdění. Vyřaďte rychlostní stupeň a nechte vozidlo samovolně zpomalit, dokud nad řízením opět nepřevezmete kontrolu.