Říká se o ní, že je grund. Polévka. Ale proč ji vařit? Výhod má hned několik. Její příprava není zdlouhavá, bývá snadno stravitelná a také zahřeje. Dnes představíme pro někoho pozapomenuté druhy – dýňovou, špenátovou, cibulovou a polévku z červené řepy. Ale pozor. Zeleninové polévky vaříme krátkou dobu, abychom nezničili cenné vitamíny.
Dýňová polévka
Budeme potřebovat:
1 dýně (např. Hokaido)
2 litry vody nebo vývaru
česnek podle chuti
Sůl
Pepř
Smetana
Dýni oloupeme (hokaido se nemusí loupat), vyndáme semínka a dáme vařit. Po změknutí jí rozmixujeme a přidáme česnek, sůl a pepř. Pokud bude po někoho řídká, může jí zahustit jíškou. Na závěr přidáme smetanu.
Špenátová polévka
Budeme potřebovat:
1 zmražený špenátový protlak nebo čerstvý špenát
2 litry vody
Cibuli
Česnek
Mléko nebo smetanu
Lžíce hladké mouky
Špenátovou polévku připravíme nejlépe ze špenátového protlaku. Pokud ji budeme připravovat z listového špenátu, vykrájíme z listů všechny prostřední, tvrdé žilky. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme špenátový protlak, zalijeme vodou a necháme 10 minut vařit. Rozmixujeme a pokud je polévka řídká, zahustíme hladkou moukou. Přidáme česnek a mléko nebo smetanu.
Cibulová polévka
Budeme potřebovat:
2-3 středně velké cibule
2 litry vývaru (zeleninového nebo masového)nebo vody, ale v tom případě nebude mít polévka tak výraznou chuť
Máslo
Sůl
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a smažíme na másle, až bude mít světle hnědou barvu. Pak přidáme mouku a zalijeme vývarem. Poté přepasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme sůl s pepřem. Podáváme s osmaženou houskou.
Polévka z červené řepy
Budeme potřebovat:
Cca 500 gramů červené řepy (může být i předvařená, která se běžně prodává)
2 litry vývaru – masového nebo zeleninového. Zeleninový vývar dodá další chuť i vůni
Sůl
Lžíce hladké mouky
Kysaná smetana
Červenou řepu uvaříme do měkka ve vývaru. Zahustíme moukou a rozmixujeme. Pak už zbývá jen dosolit a pro toho, kdo má rád – přidat pár kapek octa. Podáváme se lžící kysané smetany