Vrtulník letěl dvakrát do Krušných hor

Hned ke dvěma případům těžkého zranění letěl dnes vrtulník Letecké záchranné služby do Krušných hor. Záchranáři zasahovali v neděli 25. října u zraněného cyklisty a ženy, která spadla ze skály.

Horská služba ČR, oblast Krušné hory

V prvním případě se jednalo o vážný úraz bikera, a to i přesto, že byl na jízdu vybaven helmou a chrániči. „Ve 12:27 HS na dispečink obdržela hlášení že v cílové části sjezdové trati trailparku Klínovec došlo k blíže nespecifikovanému úrazu. Po příjezdu ke spodní stanici lanové dráhy na naše záchranáře čekali kamarádi zraněného, kteří je nasměrovali na přesné místo úrazu,“ uvedl Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

Horská služba ČR, oblast Krušné hory

Biker údajně nezvládl skok ve vysoké rychlosti a po pádu přes řídítka dopadl rovnou na záda. „Vzhledem k podezření na poranění páteře jsme kontaktovali dispečink linky 155 Karlovarského kraje. Pacientovi jsme nasadili krční límec, zafixovali do vakuové matrace a terénním automobilem transportovali k posádce sanitního vozu ZZS,“ sdělil k zásahu jeden ze zasahujících členů Horské služby Krušné Hory Jan Šimeček.

Horská služba ČR, oblast Krušné hory

Vzhledem k povaze zranění se lékař ZZS rozhodl pro aktivaci Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. „Zajistili jsme proto prostor k přistání vrtulníku  a po příletu pomohli pacienta přeložit. Celý zásah probíhal v režimu metodických postupů Covid-19,“ dodal Jan Šimeček.

V odpoledních hodinách pak došlo k pádu turistky na druhé straně Krušných hor, ve skalní oblasti Modřín v Tiských stěnách. „Zde proběhl společný zásah Horské služby a ústecké Zdravotnické záchranné služby. Vzhledem k povaze zranění a těžko přístupnému terénu musel přiletět i vrtulník leteckých záchranářů z Ústí nad Labem,“ doplnil náčelník Račko s tím, že právě v náročných terénech u Tisé musí turisté být velice obezřetní.