Poznejte kouzlo bezu. Výborná je šťáva i čaj

„Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.“ Jistě znáte tahle stará pořekadla, ale víte proč je černý bez tak ceněný? Výborný je čaj i šťáva z květů, které se sbírají v květnu a červnu. Plody dozrávají v září. Využívají se například k výrobě sirupů, šťáv, marmelád, likérů i vína. Pozor: Sbírání listů a kůry se nedoporučuje, protože při vnitřním užití způsobuje silné zvracení a průjem!!! Také alergici by měli zvážit, zda je tato rostlina pro ně vhodná!!!

Recepty z černého bezu:

Šťáva z květů černého bezu

25 květů černého bezu

2 citróny důkladně omyté nebo 2 lžičky kyseliny citrónové (dávkujeme také podle chuti)

2,4 kg cukru

2,5 l převařené a vychlazené vody

 Do vychlazené převařené vody namočíme květy a na plátky nakrájené citróny. Přikryjeme utěrkou a necháme v chladnu 24 hodin stát. Poté přecedíme přes plátno do nádoby, ve které rozpustíme cukr. Krátce povaříme a hned plníme do lahví. Takto připravená šťáva vydrží v chladnu velmi dlouho, ale pravděpodobnější je, že se ve velmi krátké době vypije.

Čaj z květů bezu

Čaj se připravuje následovně: 2 kávové lžičky sušeného květu zalijeme ¼ l vroucí vody. 10 minut necháme louhovat, pak přecedíme.

Můžeme sladit medem. Med nedáváme hned do velmi teplého nápoje, protože bychom přišli o cenné látky v něm obsažené.

Pleťová voda

Pokud máme citlivou pleť, poslouží nám návod na výrobu čaje k vytvoření „pleťové vody“. Jen musíme dávat pozor, aby byla voda jen vlažná.

Bezinkový likér tety Marcely

2 kg bezinek, plodů

1 l vody

1 kg pískového cukru

1 sáček vanilkového cukru

2 dl instantní kávy

půl litru rumu

Opláchnuté bezinky dáme do hrnce, zalijeme vodou a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme, až se cukr rozpustí, asi 7-10minut. Do horké šťávy přilijeme kávu a povychladnutí promícháme s rumem. Likér nalijeme do čistých lahviček, opatříme štítky a uložíme v temnu a chladnu.

Smažená kosmatice (květ)

Květy omyjeme a necháme okapat. Obalíme v tradičním trojobalu nebo v těstíčku (mléko, vejce a hladká mouka) a osmažíme. Výborně chutná se zeleninovým salátem, ale i jen tak samotné.

Známe ho také pod lidovým označením bezinka, kosmatice, chebzí, ale názvů má mnohem víc, a to podle oblastí, kde roste.

Bez černý je listnatý keř, který patří mezi naše původní rostliny. Dorůstá výšky 7 – 10 metrů. A roste prakticky všude. Na okrajích lesů, u cest, na rumištích, parcích a na dalších místech. Listy jsou vstřícné, řapíkaté. Kvete ve velkých květenstvích v průběhu měsíce června a července, květy mají barvu slonové kosti. V době květenství omamně voní. Plody začínají dozrávat v září a říjnu.

Má široké možnosti využití: například v léčitelství, farmacii a potravinářství. Plody bezu mají po vylisování krásně tmavě červenou barvu, která se dřív hojně používala na barvení látek.

Říká se také, že má černý bez magickou moc, chrání prý před čarodějnicemi. A větvička přinesená domů by má chránit obydlí před blesky.