Speciální mýdlo s nanostříbrem vyrábí sokolovská firma jako jediná v Evropě

Mýdlo s antibakteriálním účinkem, které kombinuje speciální účinnou antibakteriální přísadu společně s nanostříbrem uvádí na trh společnost SOAP Sokolov. Je tak vůbec prvním výrobcem v Evropě, kterému se povedlo podobnou recepturu při průmyslové výrobě použít.

Foto: Archiv společnosti

“Firma vyvinula tento výrobek jako přímou reakci na epidemii koronaviru. Nové hygienické mýdlo je určeno především provozům i domácnostem se zvýšenými požadavky na hygienické účinky pevného mýdla,” řekl jednatel společnosti Tomáš Lorenc. Podle něho byl vývoj poměrně složitý především kvůli nutnosti zajistit potřebnou homogenitu mýdla v celém jeho objemu. “Tedy aby částečky koloidního stříbra i antibakteriální přísady byly co nejvíce rovnoměrně rozmístěné v celé hmotě.”

Nová hygienická mýdla mají za sebou jak laboratorní testy, tak zkoušky se skupinou dobrovolníků, při kterých se, vedle explicitních dat, vyhodnocují také subjektivní dojmy uživatelů s cílem dosáhnout ideálně vyvážené podoby mýdla. Právě ty trvaly na celém vývoji nejdéle.

“Uvedením hygienického mýdla na trh zároveň naše firma završila první rok provozu nového výrobního závodu v Citicích, během kterého se nám podařilo vyprodukovat již plných dvacet milionů kusů mýdel,” uvedla výkonná ředitelka SOAP Sokolov Gabriela Mezková s tím, že výroba mezi tím prošla také výrazným technologickým vývojem. Díky němu je dnes SOAP Sokolov schopen vyrábět mýdla všech možných tvarů i barev, včetně bylinných příměsí, abrazivních částic a dalších komponent. „Učíme se a v mnoha případech už umíme zpracovávat speciální a nestandardní materiály, díky čemuž jsme schopni uspokojit požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků a pronikat tak na nové trhy,“ dodala Mezková.

Společnost SOAP Sokolov s.r.o. vznikla v roce 2017 jako společný projekt firem Krufin s.r.o. a Sokolovská uhelná, právní nástupce a.s. a na počátku roku 2019 zahájila výrobu v nově vybudovaném závodu v Citicích. Ta je jedinou průmyslovou výrobou tuhého mýdla v České republice a zároveň jedním z nejmodernějších závodů svého druhu v Evropě.