Kraj letos opět podpoří dobrovolné hasiče. Peníze půjdou například na nákup techniky

Na pořízení cisterny, nových dopravních automobilů a věcného vybavení i v tomto roce kraj udělí příspěvky dobrovolným hasičům. Z Programu pro poskytování dotací z rozpočtu Karlovarského kraje na podporu jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Karlovarského kraje půjde ve dvou etapách celkem 9, 1 milionu korun. Dotace ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

Kraj původně na dotace pro jednotky dobrovolných hasičů vyčlenil 11, 4 milionu korun. Žádost na rok 2020 podalo celkem 81 obcí, 6 obcí mezitím svou žádost stornovalo a podalo si novou. „Celkový objem požadovaných financí je tedy 9, 1 milionu korun. Komise Rady Karlovarského kraje, která se zabývá rozdělováním dotací dobrovolným hasičům, doporučuje na základě výdajů souvisejících s opatřeními proti koronavirové nákaze, jež přinesly propad daňových příjmů, poskytnout nejprve hasičům 4 miliony 350 tisíc korun. Jde o podporu pořízení nové cisterny a dále o ty případy, kde je udělení dotace navázáno na podporu ze státního rozpočtu. Zbývající částku 4 miliony 750 tisíc korun rozdělíme v druhém pololetí roku 2020. Obce se ale rozhodně nemusí bát, že by jednotky dobrovolných hasičů o krajskou dotaci přišly,“ upřesnil hejtman Petr Kubis.

V případě, že krajští zastupitelé příspěvky odsouhlasí, dotaci v první fázi dostane obec Královské Poříčí v maximální výši 450 tisíc korun na pořízení nového dopravního automobilu, stejně tak i obec Jenišov. Město Karlovy Vary získá finance ve výši 450 tisíc korun na pořízení nového dopravního automobilu pro jednotku ve Staré Roli, město Nejdek ve výši 1 milion korun na pořízení nové cisternové automobilové stříkačky pro jednotku na Pozorce, město Kynšperk nad Ohří ve výši 1 milion korun na rekonstrukci požární zbrojnice. Požární zbrojnici bude rovněž rekonstruovat město Plesná, které by mělo získat dotaci ve výši 1 milion korun.