Koláč z rebarbory si zamilujete

Právě nastala sezóna reveně neboli rebarbory. Její svěží chuť dodá v horkých dnech osvěžení. Rostlina, kromě zajímavé chuti, obsahuje také vápník, hořčík, mangan, fosfor, sodík, jód a železo a vitamíny skupiny A, B a C, ale toho, jen malé množství. Ale pozor, v téhle rostlině se skrývá také možné nebezpečí. Pokud člověk zkonzumuje velké množství reveně (mluví se o hranici pěti kilogramů), hrozí i možná otrava. Proto všeho s mírou.

Foto: S. Šuba

Rebarbora se zpracovává na mnoho způsobů. Dělají se z ní hlavně náplně do koláčů a různé druhy marmelád. Pokud k rebarboře přidáte jahody, objevíte další neodolatelnou chuť.

Dnes přinášíme recept od Silvie Šuby, a to na rebarborový koláč tak trochu jinak.

Rebarborové potěšení

Těsto:

15 dkg hladké mouky

10 dkg Hera

1 vejce

1 špetka soli

Náplň:

40 dkg očištěné a na malé kousky nakrájené rebarbory

2 lžíce cukru krystal

2 dcl smetany

3 vejce

1 vanilkový cukr

podle chutí moučkový cukr

1 Zlatý klas – můžeme nahradit vanilkovým pudinkovým práškem

kůra z jednoho citronu

Těsto vypracujeme do hladka a necháme půl hodiny odstát v mikrotenové folii. Poté těsto rozprostřeme do větší dortové formy – o průměru 28 centimetrů. Důležité je, aby byla vrstva slabá, ale okraje necháme vyšší, aby tekutá náplň při pečení nevytekla.

Očištěnou a na kousky nakrájenou rebarboru posypeme cukrem a necháme chvilku odstát, až pustí šťávu. Směs nalijeme na těsto. Poté ještě přelijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce a přidáme cukr, zlatý klas a kůru z citronu.

Pečeme ve vyhřáté horkovzdušné troubě při teplotě 180 °C přibližně 50 minut. Po vychladnuté posypeme například skořicovým cukrem.