Už na podzim budou stavět vlaky u multifunkční haly

Na 17 milionů korun vyjde výstavba nové železniční zastávky u multifunkční haly KV Arény v Karlových Varech. Stavební práce včetně úprav železničního svršku zahájí Správa železnic ještě letos a v letošním roce budou u haly stavět i vlaky. Bude potřeba ale počítat s určitými omezeními na trati.

Foto: Ilustrační

„Stavební práce by se měly uskutečnit v době od července do prosince letošního roku, z nichž ty podstatné části až ve vazbě na výluku letos v září. Může dojít k posunu začátku stavebních prací, ale výluka, a tedy podstatná část stavby, která bude zahrnovat vybudování samotného nástupiště a úpravu železničního svršku, bude v září,“ uvedl tiskový mluvčí Správy železnic Marek Illiaš.

Během téměř celého září tedy bude doprava na trati zastavena. Lidé budou využívat náhradní autobusovou dopravu.

Nová stanice bude propojena chodníkem s infrastrukturou města. Podchod ani nadchod Správa železnic budovat nebude. Provoz na železnici v těchto místech bude od 2. září téměř na celý měsíc zastaven. Zatím není ani jasné, jakým způsobem budou vlaky v této železniční stanici zastavovat.

„Zastavovací režim je plně na dopravci a objednavateli veřejné dopravy. Předpokládáme, že zpočátku bude zastávka v režimu ‚na znamení‘, stejně jako je tomu i u ostatních zastávek na této trati. Po vyhodnocení nástupu a výstupu je možné zastavování upravit na trvalé, tedy pro každý vlak,“ upřesnil mluvčí. Zastávka má fungovat už od nového jízdního řádu 2020/2021. Budou ji využívat nejen návštěvníci celého sportovního komplexu v Tuhnicích. Zároveň má ulevit od silniční dopravy. Bude stát za halou pro míčové sporty a bazénovým centrem.

V Karlových Varech už se delší dobu počítá s tím, že by tam mohly vzniknout ještě další vlakové zastávky a lidé by je mohli využít jako takzvanou vlakotramvaj, která má odlehčit centru města od náporu automobilové dopravy. Kdy přesně by se tak mělo stát, se ale zatím neví.

VID