Ministryně Maláčová navrhuje plán rozvolnění opatření v sociálních službách COVID-19

Opatření zavedená v sociálních službách kvůli COVID-19 se od příštího týdne začnou pomalu rozvolňovat. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce v souvislosti s předpokládaným příznivým vývojem epidemiologické situace postupně realizovat kroky k obnovení plného fungování sociálních služeb a svůj návrh úspěšně projednala na dnešní schůzi vlády.

„Chceme postupně umožnit fungování sociálních služeb, které musely být vzhledem k riziku šíření koronaviru omezeny. Toto rozvolňování bude pozvolné a za přísných pravidel. Situaci budeme bedlivě sledovat, abychom mohli plán okamžitě upravit podle epidemiologické situace. Plán jsme projednali s Ministerstvem zdravotnictví i s klíčovými aktéry v sociálních službách. Nechceme nic podcenit. Zdraví lidí je pro nás na prvním místě,“ vysvětluje ministryně Maláčová.

Jak to bude vypadat?

Pondělí 27. dubna

  • Otevření nízkoprahových zařízení pro děti a mládež (NZDM) a sociálně aktivizačních služeb (SAS) pro rodiny s dětmi v bezkontaktní formě, tedy po telefonu a elektronicky.

Pondělí 11. května

  • Otevření NZDM a SAS pro rodiny s dětmi v terénní formě, a to v přirozeném prostředí uživatelů.
  • Otevření SAS pro seniory a osoby se zdravotním postižením v terénní formě v bezkontaktní podobě.
  • Možnost vycházet mimo areál pro klienty v pobytových službách péče kromě cílovéskupiny senioři.

Pondělí 25. května

  •  Otevření týdenních stacionářů v omezeném režimu pro všechny potřebné.
  • Otevření SAS pro seniory a osoby se zdravotním postižením v terénní formě.
  •  Otevření NZDM a SAS pro rodiny s dětmi v terénní a ambulantní formě.
  • Otevření denních stacionářů v omezeném režimu pro cílovou skupinu děti a mládež.

Pondělí 8. června

  • Otevření denních stacionářů, center denních služeb, sociálně terapeutických dílen, sociálně aktivizačních služeb pro osoby se zdravotním postižením pro všechny cílové skupiny kromě seniorů v omezeném režimu.
  • Možnost návštěv u klientů pobytových služeb péče za podmínek dodržování všech preventivních opatření.
  • Znovuobnovení poskytování sociálních služeb na základě individuálního plánování a smluv o poskytování sociálních služeb.

Sociální služby budou otevřené za podmínek dodržování všech preventivních opatření. Další uvolnění otevření sociálních služeb pro seniory je plánováno na červen a červenec dle aktuální situace.

Navrhovaný plán plně reflektuje aktuální epidemiologickou situaci a byl konzultován také s třicítkou klíčových zástupců poskytovatelů sociálních služeb a pracovní skupinou Karanténa.

Ministerstvo je připraveno plán aktualizovat při jakékoliv změně ve vývoji. Opatření, která z plánu vyplývají, MPSV diskutuje s partnery pro oblast sociálních služeb, aby rezort měl co nejčerstvější informace z terénu, které jsou nezbytné pro konkrétní realizaci plánu. Tato realizace je podmíněna pokračováním úzké spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví, která v současnosti již probíhá.

Veškeré aktuální informace budou poskytovatelům sociálních služeb průběžně zveřejňovány na webu MPSV.

Zdroj: MPSV