Počet nakažených koronavirem v oddělení dlouhodobé lůžkové péče v Mariánských Lázních roste, první pozitivní lidé jsou i v domovech pro seniory v Chebu

Dalších 13 pozitivních pacientů s COVID-19 hlásí oddělení dlouhodobé léčebné péče v Nemocnici Mariánské Lázně. Na doporučení hygieniků nechala léčebna testovat pacienty poté, co se nákaza prokázala v minulých dnech u 4 lidí. V testech zařízení dále pokračuje. Jednoho nakaženého klienta koronavirem také prokázaly testy v Domově pro seniory SKALKA v Chebu, jeden klient onemocněl také v Domově pro seniory SPÁLENIŠTĚ v Chebu (covid-19 u něj byl prokázán už dříve, před plošnou kontrolou a testy klientů). Zařízení okamžitě izolovala nakažené a provedla veškerá další opatření k ochraně pacientů, klientů i zaměstnanců.

Foto: Zahájení testování v pečovatelském domě na chebském Spáleništi

„V minulém týdnu jsme vzhledem k vývoji situace nechali testovat klienty domovů pro seniory v Chebu týmem vedeným primářkou karlovarského Emergency MUDr. Dagmar Märzovou. Výsledky testů ukázaly pozitivitu u jednoho klienta v domově SKALKA.  Už dříve také onemocněl jeden klient v domově SPÁLENIŠTĚ. Už v předstihu kraj vytvořil krizové sety s ochrannými obleky, respirátory, brýlemi, štíty a rukavicemi, abychom na takovou situaci byli připraveni. Nyní jsme jimi domovy zavezli. K dispozici mají i další ochranné prostředky, aby nedošlo k šíření nákazy. V domovech pracují profesionálové a já jsem přesvědčen, že situaci společně s klienty zvládnou. Budeme se snažit jim být nápomocni dodávkami ochranných prostředků a nadále jsme v kontaktu pro případ potřeby,“ uvedl hejtman Petr Kubis.

Foto: Zahájení testování v pečovatelském domě na chebském Spáleništi

Současně s testováním klientů byli provedeny testy také u pracovníků všech pobytových zařízení sociálních služeb v regionu. Stejně tak rozhodl kraj o testech zaměstnanců všech 6 léčeben dlouhodobě nemocných. „V léčebně mariánskolázeňské nemocnice se objevila nákaza u pacientů i zaměstnanců, teď je to celkem 17 nemocných. Podle informací ze zařízení jsou pacienti izolovaní, s mírným průběhem nemoci bez teplot, jen s kašlem a všechno je pod kontrolou. I tam jsme dodali ochranné prostředky a dalšími ještě dozásobíme. Může ale dojít k nárůstu počtu nemocných, protože se čeká na výsledky testů části pacientů. Jsme připraveni řešit s vedením nemocnice v Mariánských Lázních případné možnosti úpravy provozu,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš.

 Zatím se nákaza tedy prokázala kromě DLP nemocnice Mariánské Lázně také v LDN AMICA a NESO v Chebu, v zařízeních sociálních služeb pak v Domově pro seniory Tepelská v Mariánských Lázních, Toreal Královské Poříčí a v DPS SKALKA a SPÁLENIŠTĚ v Chebu. Situaci zvládají zatím ve všech zařízeních bez nutnosti omezení provozu.

Aktuálně se v Karlovarském kraji nákaza prokázala u 300 obyvatel, z toho je 123 vyléčených a 17 zemřelých.

TZ KK

Foto: Zahájení testování v pečovatelském domě na chebském Spáleništi