Stáčírna v Mariánských Lázních: jaká je budoucnost Rudolfova pramene a Excelsiorky? 

Historie mariánskolázeňské stáčírny sahá hluboko do minulosti. V roce 2016 oslavila již 200 let od chvíle, kdy si začali pochutnávat na stáčených vyhlášených mariánskolázeňských léčivých pramenech i zájemci ze vzdálenějších míst. Rok 2016 ale paradoxně pro tehdejší společnost poslední, protože spadla do likvidace. Město Mariánské Lázně začalo hledat nového provozovatele. Zájemce se našel v podobě firmy, která již měla zkušenosti s obnovu stáčírny i historických budov v Bílině, zřídelním místě slavné Bílinské kyselky a Zaječické hořké vody. Znovuobnovení samotného stáčení i rekonstrukce stávajících budov se ujal zkušený tým firmy Bohemia Healing Marienbad Waters v čele s výkonným ředitelem Vojtěchem Milkem. Právě on byl jedním z těch, kdo uvedl zrekonstruovanou stáčírnu do života. Řešili nejen kompletní repasi stávající technologie, ale také doplnili technologii o nové moderní komponenty. Podle jeho slov to byla láska na první pohled.

Foto: Stephanie Kristl

O tom, jak daleká cesta byla od myšlenky uvedení stáčírny do života k realizaci, jestli se začne se stáčením minerální vody Excelsior a o dalších zajímavostech, si Živé Chebsko povídalo s výkonným ředitelem Bohemia Healing Marienbad Waters Vojtěchem Milkem.

Co vás vedlo k tomu pustit se do projektu záchrany stáčírny?

V Bílině stáčíme naše nejcennější pitné lázeňské prameny, Bílinskou ryze alkalickou kyselku a legendární Zaječickou, která je po staletí hlavním zdrojem hořké soli pro lázeňské léčebné užívání. Monitorovali jsme proto další místa s tradičními lázeňskými prameny, abychom doplnili naše portfolio o železito-vápenaté kyselky, tedy pravý protipól Bílinské.

Nejvíce nás zaujala již několik let zavřená stáčírna v Mariánských Lázních. Proto jsme se poradili s našimi balneology, kteří potvrdili využitelnost a dobrou kondici místních zdrojů. Poté jsme začali zjišťovat majetkoprávní vztahy. Kontaktovali jsme město, které drželo zlatou akcii, a zjistili jsme, že jsme již několikátý zájemce. Oslovili jsme tehdejší majitele uzavřené stáčírny a vytvořili jsme smlouvu o smlouvě budoucí a začali jsme přípravu převzetí všech závazků a břemen.

Jak dlouhá byla doba od nápadu k realizaci? Co bylo největším problémem? Měli jste „partnera“ například v městu Mariánské Lázně?

Následovalo jednání se zastupitelstvem města, kde jsme se podrobně seznamovali se závazky. Nejvíce jsme komunikovali s městským právníkem Milanem Veselým, ale byli jsme také v úzkém kontaktu s tehdejším starostou Vojtěchem Frantou a s místostarostou Martinem Hurajčíkem.

Připravili jsme podklady pro audit u nezávislé společnosti, jehož výsledek byl ale poněkud skeptický. I přesto jsme projektu věřili. Spolehli jsme se na naše odborné a obchodní znalosti problematiky distribuce pitných lázeňských pramenů.

Tato cesta trvala tři roky. Následovala studie, projektování, reakce na dotační výzvy evropských fondů. Společně s městem a stavebním úřadem jsme realizovali všechny kroky tak, abychom mohli rekonstruovat. Po zvážení všech okolností jsme vybrali renomovaného mariánskolázeňského architekta Miroslava Míku. S architektem jsme vytvořili vizi rekonstruovaného areálu, který plně ctí historickou tradici, ale přidává objektům novou nadčasovou eleganci a noblesu. Rekonstrukce podle tohoto projektu potom trvala rok a půl.

Je pravda, že si brzy zákazníci budou moci koupit dříve velmi oblíbený Excelsior?

„Excelsior“ byla značka stolní vody určená k běžnému pití, tedy bez léčebného využití. Slovo „Excelsior“ znamená v angličtině prostě jen „výborný“. K užití na stolech v gastronomii se nám mnohem více líbí značka „AQUA MARIA“. V tomto názvu totiž zní jméno Mariánských Lázní. To je z marketingového hlediska pro propagaci města mnohem lepší.

Kde si ji mohou zájemci koupit?

Prací našeho prodejního týmu je neustálé rozšiřování prodejních míst našich produktů. V případě lázeňských pitných pramenů to nejsou jen lékárenské řetězce, ale také řetězce běžného volného obchodu. Naší snahou je také být v nabídce všech hlavních internetových zásilkových služeb.

Plánujete stáčet do skleněných lahví také pro trh, nebo jen pro potřeby lázeňských hotelů?

Sláva Mariánských Lázní působí po celém světě. Proto je například právě AQUA MARIA vnímána jako luxusní stolní voda. A přesně pro ní je nejvíce určeno sklo. Podle našich zkušeností zákazníci požadují sklo všude tam, kde nemusí sami manipulovat s plnými i prázdnými lahvemi.

Vzhledem ke zhoršujícímu se životnímu prostředí, nemáte obavy o kvalitu a dostatek stáčených vod?

V první řadě nijak výrazně nesouhlasíme s tvrzením, že životní prostředí se zhoršuje. V našem kraji je například nyní nepoměrně lepší životní prostředí než například před sto lety. Všechny naše prameny mají také své státní ochranné pásmo přírodních léčivých zdrojů, na které dohlíží lázeňský inspektorát.  Proto obavy nemáme.

Jaká voda se nejvíce prodává?

Samozřejmě nejvíce se prodává Bílinská kyselka, ale to už platí mnoho staletí. Největší napětí je ale u Zaječické hořké, tam kapacita přírodního zdroje nemůže stačit poptávce. Rudolfův pramen se po dlouhé odmlce znovu etabluje na trhu a poptávka vzrůstá.

Které dáváte přednost vy a proč?

V mém denním pitném režimu nesmí chybět Bílinská a AQUA MARIA, jednou za dva měsíce si dopřeju týden pitné kúry Rudolfovo pramenem a třikrát do roka očistnou kúru Zaječická.

Foto: Stephanie Kristl

Jaké novinky do budoucna plánujete?

Trh s léčivými lázeňskými prameny byl definován již před mnoha dekádami a přírodní léčivé zdroje jsou řádně prozkoumány a využívány. Novinky se tedy budou týkat především lepší dostupnosti v obchodech a nových výzkumů metodiky užívání pramenů.

Proslýchá se, že máte v plánu léčebnu pro lidi trpící alzheimerovou chorobou.  Proč zrovna pro tyto pacienty?

Tehdejší místostarosta Martin Hurajčík, se kterým začala jednání na městě, se mezitím stal náměstkem hejtmana Karlovarského kraje. S ním jsme při slavnostním otevření rekonstruované stáčírny otevřeli myšlenku dalšího využití nevýrobních prostor stáčírny pro budoucí balneologický (lázeňský) vzdělávací institut, případně pro kliniku pacientů s Alzheimerovo chorobou. Tento projekt by zahrnoval i doplnění areálu o další vkusné stavby jejich architektonické napojení na stávající kolonádu Ferdinandova pramene. Kvalitu výsledného řešení by nám zaručila spolupráce s architektem Míkou, se kterým jsme tento záměr již podrobně konzultovali.

S velkým respektem k tradicím a slávě Mariánských Lázní jsme samozřejmě přístupní veškerým dalším nápadům jednáním. Jsme také přesvědčeni, že touto dokončenou rekonstrukcí jsme složili pomyslnou „zkoušku dospělosti“ a přesvědčili tak nejen městské zastupitelstvo, ale i veřejnost o naší zodpovědné.

Podnikáte v Mariánských Lázních. Znamená to, že máte k městu vztah?

S Mariánskými Lázněmi jsem spojen po většinu života. Moje maminka sem jezdívala deset roků na lázeňské pobyty a já sám jsem zde strávil nejhezčí školní léta. Dodnes nejen já, ale i ostatní lidé z mého týmu, cítíme při každé návštěvě ten nedefinovatelný pocit výjimečnosti a slávy, kterým dýchá téměř každé historické zákoutí Mariánských Lázní.

Vaše životní krédo?

Být součástí něčeho velkého. A cesta k znovuzrození tradice užívání slavných lázeňských pramenů velkým úkolem skutečně je.

Aktuálně se v mariánskolázeňské stáčírně stáčí AQUA MARIA, HEAD WATER a Rudolfův pramen. Vysvětlil byste našim čtenářům, jaký je mezi vodami rozdíl?

AQUA MARIA a HEAD WATER jsou obchodní známky, pod kterými se prodává výtěžek z přírodního léčivého zdroje BJ6 „Nová Marie“. Jako přírodní léčivý zdroj je určena k uhličitým koupelím, ale díky své kvalitě a nízké mineralizaci je také vynikající jako stolní minerální voda k běžnému pití.

Rudolfův pramen je proti tomu léčivý pramen i v pitném režimu, užívá se v lázeňství při terapii ledvinových onemocnění a zánětů močového měchýře. Díky svému obsahu vápníku se užívá také pro doplňkovou léčbu osteoporózy. Jeho silná železito vápenatá mineralizace je dokonce dobře vidět, Rudolfův pramen je silně zabarvený oranžovým sedimentem. Díky tomuto sedimentu ho snadno poznáte.