Zamyšlení: Stav nouze prověřuje naši osobní zodpovědnost

Stav nouze. Situace, která ochromuje. Všudypřítomný strach, ale i snahy o rozdmýchání negativních nálad. Jedna ze sociálních sítí nabízí nahlédnutí do našich myslí.  Dovolte mi prosím malé zastavení.

Ilustrační foto: Vektor Kunst

Pravice nebo levice, Petr nebo Pavel, černý nebo bílý, Babiš nebo Bartoš. Většina lidí se shoduje, že je třeba aktuálně nastavená pravidla bez ohledu na politické strany  respektovat. Nikdo z naší země, potažmo z Evropy, nemá zkušenost s nastalou situací. Ti, kteří před necelým týdnem křičeli, že je nastavená pravidla nouzového stavu připravují o svobodu, teď křičí, že se přísnější pravidla měla nastavit daleko dřív. Je mi z toho smutno, některé jsem do té doby považovala za „hlásnou troubu“ demokracie (i tohle demokracie je a jsem ve své podstatě ráda, že si z různých názorů mohu vybrat) a lidi s nadhledem.

Včera, při mimořádné tiskové konferenci (při ohlášení Omezení pohybu), jsem viděla šest unavených lidí, kteří byli na pokraji sil. Nejsou to „moji“ politici, ale vnímám je jako ty, kteří se nejen mne snaží ochránit. Nejsou všemocní a velmi často se zapomíná na to, že každý z nás máme svoji osobní zodpovědnost.

Ale není vše jen negativní. Postřehy ze včerejšího dne: Vzedmula se například i vlna solidarity při vyhlášení chebského Hospice Sv. Jiří o tom, že jejich pracovníkům a klientům chybí ochranné prostředky. Právě v této chvíli se ukázala síla již zmiňovaných sociálních sítí. Takřka bleskově se lidé začali domlouvat, kdo co má a co může udělat. A nejen to,  bezplatně začali nabízet i zcela neznámým, ale potřebným lidem ušití roušek. Ze Sokolova pro změnu přišla zpráva o domluvě podnikatelů, kteří pomohou v této mimořádné situaci těm nezranitelnějším. Ano, nečekali na státní správu a začali jednat. V Mariánských Lázních se nabídl pán, že pro potřebné, které do té doby neznal, obstará nákupy. Takových příkladů je naštěstí více než těch negativních a já se raduji.

Na závěr  – těsně po vyhlášení Omezeného pohybu obyvatel, což považuji za velmi vypjatou chvíli, mě na sociálních sítích pobavil (nebo vlastně spíš vyděsil) příspěvek: „Tak kadeřnictví jsou zavřená a pan ministr Vojtěch právě vystupuje v TV s evidentně ostříhanými vlasy…hmm…to už je fakt vrchol arogance toto…“ Co na tohle říct? Snad jen – Svatá ty prostoto s malým polínkem …

FaH