Alenka Vávrová: Ještě neuměla psát všechna písmena a už ,,stvořila báseň“

Básnická sbírka ,,Tři čtvrtě na smrt“ od františkolázeňské básnířky Alenky Vávrové se dostává v těchto dnech na pulty knihkupectví. Slavnostní křest knihy se uskuteční ve čtvrtek 17. října od 18.15 v chebské knihovně. Akce je součástí Literárních Františkových Lázní, které se konají ve dnech od 17. do 21. října.

Foto: A Vávrová a J. Slíva

U příležitosti vydání sbírky jsme se spisovatelky zeptali, třeba na to, kde čerpá inspiraci ke své tvorbě, jestli připravuje další knihu nebo i na to, jak složitá je příprava Literárních Františkových Lázní.

V těchto dnech vám vychází nová básnická sbírka se zvláštním názvem, představila byste nám ji?

Ačkoliv v titulu sbírky je smrt, je tato sbírka „na plné pecky“  o životě, nejen reminiscence a ohlédnutí do krajin mládí, ale i ponor do žhavé současnosti u vědomí toho, že čas  nejsou „vratné lahve“ a je čím dál vzácnější.

Humor tu střídá filosofický náboj, prolínají se. Básně souznějí s vícevrstevnatými ilustracemi našeho předního malíře a kreslíře humoru, Jiřího Slívy. Knihu jsem věnovala městu Františkovy Lázně, J. W. Goethovi, Komorní hůrce a věčné touze. Vydal ji Milan Hodek / Paper Jam v Praze. Uvnitř knihy najdou mí zvídaví čtenáři mnohá překvapení, která vám ale neprozradím…

Foto: Literární Františkovy Lázně 2017

Kdy se uskuteční křest? 

S knihou podniknu menší turné Českou republikou, takže bude například i ve Werichově vile v Praze, ale prvenství jsem nemohla zorganizovat nikde jinde než u nás, na  22. ročníku festivalu Literární Františkovy Lázně. Protože jsem mnoho let také žila a působila v Chebu a mám vynikající 30letou spolupráci s tamní knihovnou, křest  bude ve čtvrtek 17. října 2019 od 18.15 hodin právě tam. Zde si budou moci knížku všichni zájemci koupit a všem do ní ráda napíšu věnování. Sklenička vína a dobrá muzika nebudou chybět. A nouze tradičně  nebude ani o další překvapení. 

Knihu žádejte ve všech knihkupectvích nebo v internetovém knihkupectví Kosmas. Nebo přijeďte za mnou do Františkových Lázní. Do kavárny neprší ani nesněží. Takže vás čekám celý podzim, ale i zimu! 

Jak jste se dostala k psaní básní? 

Měla jsem to štěstí, že jsem zdědila nějaké geny po rodičích a k poezii mě vedla moje starší setra s krásnou duší i jménem, Anežka. Vyšla jsem vlastně z písní, hry na kytaru a z recitace. Ještě jsem neuměla psát všechna písmena a už jsem ,,vytvořila báseň“ s prvním vlastním neologismem.

Co vás k psaní motivuje a kde čerpáte inspiraci?  

Inspirace je všude kolem, tedy stručně řečeno – čerpám ze života a smrti, která je života nedílnou součástí.

Jedna kniha je napsaná a další se připravuje? 

Ano. Dokonce, kdo přijde na křest v Chebu, dostane jednu další zcela novou knihu  jako dárek, ta se jmenuje Vnitřní úsměv. Je velmi pokorná. Dostala jsem od Krásné paní Johanky i zvláštní pseudonym, tato básnická sbírka je vlastně novodobým samizdatem. A já moc Krásné paní do Krušných hor děkuji. (Děkuji také MÚ Fr. Lázně a všem mým přátelům, kteří podpořili vznik té jubilejní, patnácté, Tři čtvrtě na smrt.)

A co Literární Františkovy Lázně? Jak je složité připravit takový česko-německý festival? 

Je to velmi těžké. Ale myslím, že je  důležité, aby se na festivalu  účastníci, spisovatelé, muzikanti i diváci cítili dobře, netřeba rozplétat všechny organizační potíže a trápit se tím. Čemu by to posloužilo? Kdo si zkusí jednou něco podobného zorganizovat, pak teprve na vlastní kůži pocítí onu nejednoduchost, ba až někdy příliš velkou složitost.

Foto: Literární Františkovy Lázně 2017

Na jaké osobnosti se mohou návštěvníci festivalu letos těšit? 

Michal Viewegh je mediální tváří 22. ročníku. Ostatní si může zvídavý člověk přečíst na našich webových stránkách, které připravovat je další obrovský kus práce. Není to pouhé  „ctrl cé + ctrl vé“. Sledujte www.literarnifrantiskovylazne.cz a stejnojmenný facebook, kde v levém sloupci jsou vloženy  Události  festivalu. Happeningový vlak je celý už zarezervován, rovněž tak Vinotéka u Bačů. Stále ještě však je možné navštívit další programy uvedené na našem webu. S  radostí upozorním závěrem  na švédskou uměleckou formaci muziky + poezie  „LLL 814“ – v hotelu Harvey ve Františkových Lázních. Těším se i na všechna další zajímavá setkání.