Motto letošních Literárních Františkových Lázní zní: Svobodná literatura       

I když do zahájení 22. ročníku Literárních Františkových Lázní (LFL) zbývá ještě několik dní, organizátoři už odtajnili program. Celý letošní festival se ponese v duchu Svobodné literatury.  Mediální tváří je spisovatel Michal Viewegh. Ani letos nepřijdou návštěvníci o setkání s literáty, autogramiády, křesty knih a hudbu. Přichystán bude také jedinečný Happeningový vlak, kterým pravidelně jezdí literáti, muzikanti, ale i malíři a milovníci literatury.Vlak jede z Chebu přes Františkovy Lázně do německého Hofu a zpět a jede pod záštitou Mgr. Jany Mračkové Vildumetzové, hejtmanky Karlovarského kraje.

Více fotografií z loňské akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4760375

Letošní  literární festival se uskuteční v termínu 17. až 21. října.

„Ačkoliv se jedná jen o jeden rozšířený víkend, opět jsme připravili pestrý a zajímavý program, včetně Happeningového vlaku,“  uvedla františkolázeňská básnířka, Alena Vávrová. 

Vyhlašovateli 22. ročníku LFL jsou město Františkovy Lázně. Festival se koná pod záštitou Českého centra mezinárodního PEN klubu v Praze. Starosta Františkových Lázní Jan Kuchař výrazným způsobem pomohl tradici tohoto festivalu před pár lety v nové podobě obnovit.

Více fotografií z loňské akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4760375

„Literární Františkovy Lázně jsou výjimečnou akcí v oblasti kultury, která do našeho města pravidelně přivádí desítky současných autorů poezie i prózy, ale i výtvarníků a hudebníků. Věřím, že i díky této akci a setkáním s autory vezme mnoho dětí do ruky knihu místo tabletu, a to mne těší,“ uvedl Jan Kuchař, starosta Františkových Lázní.

Hned na začátku festivalu, ve čtvrtek 17. října ve 14.30 hodin, bude v chebském informačním centru vernisáž výstavy Richarda Švandrlíka s názvem Znáš? Poznáváš? V Německu žijící výtvarník představí svoji tvorbu – grafiky vytvářené tuší a akrylem. O malý hudební příspěvek se postará Dita Hanzelová a Jan Skružný.

Více fotografií z loňské akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4760375

Od 18.15 hodin si by si měli udělat čas všichni milovníci poezie. V chebské knihovně se bude křtít 15. básnická sbírka s provokativním názvem Tři čtvrtě na smrt, od básnířky Aleny Vávrové. Knihu spisovatelka věnovala svému městu Františkovy Lázně, dále 270.výročí  J. W. Goetha, Komorní hůrce a věčné touze. Chybět nebude autorské čtení i autogramiáda spojená s prodejem knihy. O hudební doprovod se postará Dita Hanzelová a Jan Skružný. Přichystáno bude také pro přítomné překvapení v podobě účasti Delicie Nerkové a jejích veršů. Přijede i Vláďa Babnič s kytarou, a vyhlašovatel „Mobelovy ceny“, básník Alois Marhoul.

Více fotografií z loňské akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4760375

Vávrová také  stručně nastínila program ve škole:

V pátek 18. října zamíří v 8.30 hodin spisovatelé, hudebníci a výtvarníci mezi děti. Navštíví františkolázeňskou školu, kde budou „učit“ v jednotlivých třídách. Žáci se seznámí například i s  hrou na harfu nebo kytaru a s lidovými zvyky. Proberou  pohádku i ilustrace,  nejstarší žáci budou mít ve třídě  Slam poetry. Žáci se v jednotlivých  také  např. dozvědí něco o výrobě loutek. A co je velmi zajímavé, zjistí, kdo byl Přemysl Pitter a  objeví také  některá tajemství německého jazyka.

Ve školní aule pak proběhne další program, který začne improvizací spisovatelů, kteří vytvoří společně krátkou  Spletenou pohádku.

Více fotografií z loňské akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4760375