Ovocná roláda, na kterou dnes přinášíme recept je jednoduchá na přípravu a velmi dobře chutná. Vynikající je nejen s jahodami, ale i s borůvkami, malinami i meruňkami. Fantazii se však meze nekladou.
Suroviny:
4 vejce
100gramů moučkového cukru – včetně vanilkového cukru podle chuti
100gramů hladké mouky
Postup:
Bílky vyšleháme do pevného sněhu se špetkou soli. Žloutky s cukrem vymícháme do pěny. Pak obojí spojte – nepoužívat mixér! Jen lehce promíchat a přidat mouku. Těsto by mělo být hladké a nadýchané.
Na plech vyloženým papírem na pečení rozetřít rovnoměrně těsto. Doporučuje se péct při teplotě 200°C cca +0 až 12 minut.
Ihned po vyjmutí z trouby, se těsto položí na utěrku a papír sloupne, ale nechá se na plátu položený. Vše se hned stočí do ruličky a nechá se vychladnout.
Náplň:
1 mascarpone
1 smetana ke šlehání – ztužovač šlehačky
Cukr podle chuti
Jahody podle chuti
Marmeláda pro toho, kdo má rád více sladké
Postup:
Do vyšlehané smetany se pomalu – nejlépe po lžičkách vmíchá mascarpone a cukr.
Vychladlý plát těsta se potře marmeládou (není úplně nutné) a krémem. Hustě posype nakrájenými jahodami a zaroluje. Hotovou roládu je dobré zabalit do potravinářské folie a nechat několik hodin v lednici.