Snoubenci si v Chebu mohou vybrat místo sňatku

Hodláte uzavřít sňatek a potřebujete zjistit základní informace? Jako například, kdo je v Chebu oddávajícím, kolik peněz stojí svatební obřad, kde a v jakých prostorách lze obřad uspořádat, nebo jaký termín je řádný či si lze termín určit?

Přehled oddávajících zastupitelů: Milan Kůtek, Michal Ouřada, Lenka Šebová, Jan Žídek, Marie Mudrová, Karel Tyrpek, Gabriela Licková, Ladislav Tkaczyszyn, Gabriela Dostálová, Zdeněk Hrkal, Helena Kobrová, Antonín Jalovec a, Jiří Černý a Miroslav Plevný.

„Svatební obřady se mohou uskutečnit jak v obřadní síni MěÚ Cheb, což je zároveň stanovené místo Radou města, tak na kterémkoli vhodném místě ve správním obvodu města Chebu,“ informovala mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Rada města zároveň stanovila 1. a 3. sobotu v měsíci v době od 8 do 13 h, jako řádné termíny pro svatební obřady.

V letních měsících jsou zpravidla zároveň matrikou otevřeny i 2., 4., příp. 5. soboty- ovšem za úhradu správního poplatku 1 000 korun.

„Město Cheb zároveň nabízí k dispozici své prostory: Klášterní zahrada, Areál Krajinky, Kostel Zvěstování Panny Marie, Kostel Klára,prostory Chebského hradu, a to za smluvní úhradu 2 500 korun,“ upřesnila Simona Liptáková.

Příklady:

Pokud se tedy svatba koná 1. nebo 3. sobotu v měsíci a zároveň v obřadní síni v čase od 8 do 13 h – je bez správního poplatku.

Pokud se svatba koná 1. sobotu v měsíci, ale například v areálu pensionu Beach na Dřenici, je nutno při podání žádosti o sňatek uhradit správní poplatek 1 000 korun (na kterémkoli vhodném místě).

Pokud se svatba koná v obřadní síni, ale např. 2. sobotu v měsíci, je taktéž nutno při podání žádosti o sňatek uhradit správní poplatek 1 000 korun (mimo dobu stanovenou Radou města).

V případě, že se sňatek koná 4. sobotu v měsíci a na poutním místě Maria Loreto (Cheb, část Hrozňatov), hradí se pouze 1 000 korun spr. poplatku (na kterémkoli vhodném místě a mimo dobu stanovenou Radou města).

Dále v případě žádostí snoubenců o uzavření manželství v některém z prostorů města Chebu, je zapotřebí uhradit poplatek 1 000 korun (vždy za „mimo obřadní síň“, příp. i mimo stanovený datum), smluvní úhradu 2 500 korun je nutno zaplatit týden před konáním sňatku.

Veškeré poplatky se hradí v kanceláři matriky MěÚ Cheb, příp. je možno je zasílat na účet města (po předchozí domluvě).