Premiéra Nebezpečných vztahů se blíží

Západočeské divadlo v Chebu pojmenovalo sezónu 2018/2019 Sezónou šprtů a repetentů. Zatímco na podzim se diváci v pohybově činoherní inscenaci Boryš umí po skalinách věnovali studiu novodobých českých dějin, nyní je čekají lekce lásky a svádění. Školit je budou mistři z nejpovolanějších – hrdinové klasického francouzského románu Nebezpečné známosti markýza de Merteuil a vikomt de Valmont.

Slavný román v dopisech z roku 1782 zpracoval pro divadlo britský dramatik Christopher Hampton pod názvem NEBEZPEČNÉ VZTAHY. Světovou proslulost tento text získal díky  filmové podobě z roku 1988. Snímek režiséra Stephena Frearse v hlavních rolích s Johnem Malkovichem a Glenn Closeovou tehdy v kinech i při oscarovém klání sváděl boj s Valmontem Miloše Formana, v němž úspěšný režisér českého původu zpracoval stejný příběh.

Děj se odehrává v Paříži a na venkovských sídlech šlechty několik let před Velkou francouzskou revolucí. Bývalí milenci markýza de Merteuil (Pavla Janiššová) a vikomt de Valmont (Vuk Čelebić) mají společnou zálibu v zahrávání si s city druhých lidí. Bezostyšně svádějí a poté odvrhují své vyhlédnuté oběti. Nejnovějším objektem vikomtova zájmu je paní de Tourvel (Vladimíra Vítová), známá svou čistotou a ctností. Markýza však chce vikomta využít jako svůdce mladičké Cecilie (Karolína Jägerová). Dají se obě ženy svést v téže době? Kdo se nakonec ukáže být tím nejzdatnějším manipulátorem?

Upoutávka na divadelní představení. Video: Milan Daněk

V dalších rolích se na jevišti Západočeského divadla objeví Jarmila Šimčíková, Eva Navrátilová, Eliška Huberová Malíková, Miroslav Sabadin a Petr Németh. Režie se ujal mladý režisér Adam Doležal, jenž v Chebu hostuje poprvé. Ke spolupráci přizval scénografa Michala Syrového a kostýmní výtvarnici Agnieszku Oldak-Pátou, kteří už jsou podepsáni pod výtvarnou stránkou úspěšné chebské inscenace z minulé sezóny Králova řeč. Hudbu k inscenaci složil Petr Zeman a diváci budou také svědky náročného šermířského souboje v choreografii Karla Kočího.

Premiéra Nebezpečných vztahů Christophera Hamptona je na programu Západočeského divadla v sobotu 12. ledna v 19 hodin. Nejbližší reprízy mohou diváci navštívit v úterý 15. ledna v 17 hodin, ve středu 16. ledna a čtvrtek 24. ledna v 19 hodin.