Na Literárních Lázních se představí poslední český autor píšící v egerlandském nářečí

V rámci Literárních Františkových Lázní se diváci mohou těšit na setkání s Richardem Šulkem, posledním českým autorem, píšícím v egerlandském nářečí. V komponovaném pořadu si přítomní vyslechnou příběhy, básně a fejetony v němčině a v egerlandském nářečí. Texty budou překládány do češtiny. Jednotlivé části programu doplní Duo „Malíři“ – Richard Šulko se synem Vojtěchem. Na pořad jsou zváni zájemci v pátek 9. listopadu od 16 hodin do františkolázeňského hotelu Pawlik.Richard Šulko Sulko

Organizátoři doporučují rezervaci místa, a to na čísle 354201179 nebo ve VIP klubu na Národní třídě ve Františkových Lázních nebo lázeňských domech.

Richard Šulko (Måla Richard), nar. 1960 je poslední autor žijící v České republice, který své příběhy, básně a fejetony píše vedle německého jazyka i v egerlandském nářečí. Při jeho čteních ho doprovází syn Vojtěch hrou na citeru, otec u toho i zpívá. Společně tvoří „Duo Malíři“ (podle přízviska): otec Richard Šulko (*1960): zpěv v němčině a egerlandském nářečí, a syn Vojtěch Šulko (*1992): hra na citeru. Šulkovi jsou zástupci tzv. „českých Němců“, kteří i po roce 1945 zůstali ve své vlasti. Jméno „Målas-Malíři“ pochází z přízviska rodiny z obce Plachtín na severním Plzeňsku. Repertoár tvoří především „egerlandské“ lidové písně doplněné o lidové písně ze sbírky vrchního učitele Wilhelma Langa z Číhané na začátku 20. století. Počátky společného vystupování se datují asi rokem 2010.

Video z konferenčního vlaku Literárních Františkových Lázní