V kraji citelně chybí povrchová voda

Vyschlá svrchní část půdy trápí už i Karlovarský kraj. Stromy začínají pomalu usychat a pouštět listí na zem, jako kdyby byl podzim. Naopak s podzemní vodou si zatím nikdo lámat hlavu nemusí, té je dokonce o deset procent více, než tomu bylo v minulém roce.bublák 4 WEB

„I v našem kraji chybí rostlinám a stromům povrchová voda, tak jako jinde v České republice,“ potvrdil pozorovatel počasí ze Šindelové Rudolf Kovařík. „Takže lidé vidí, že pomalu začínají usychat třeba smrky. Je to logické, protože smrk má nejmělčí kořenový systém z jehličnanů. Tím pádem je na úbytek povrchové vody velmi citlivý,“ vysvětlil Rudolf Kovařík.

Na některých místech v kraji začínají usychat i listnaté stromy. Je to tam, kde kořenový systém k vodě v půdě nedosáhne. Nikdo však nemusí zmatkovat. Stromy letos sice vyschnou, ale v dalším roce se zase rozrostou.

„Panikařit veřejnost nemusí. Když stromy usychají, nebo shazují listí, je to v této době, kdy je vody v povrchu málo, přirozené. Rostlina nebo strom se tak přirozeně brání dalším ztrátám vody. Proto raději opadá a naoko vyschne, ale uprostřed je dostatečně vlhký natolik, aby přečkal zimu a na jaře znovu obrazil,“ poznamenal Rudolf Kovařík.

Navíc v podzemí je v Karlovarském kraji dostatek vláhy. Aspoň podle posledních měření.

„Vody ve spodních částech půdy máme pořád dost, dokonce o deset procent více než tomu bylo v tomto měsíci v minulém roce. Aby hladina vody v podzemí výrazně spadla, muselo by na měsíc přestat úplně pršet, a to se nestane. Přeháňky, podle posledních modelů, očekáváme po celé léto. Karlovarský kraj je specifický tím, že tu máme oceánské proudění, tudíž se tu počasí často střídá. A hlavně tu máme více srážek, než kdekoliv jinde v republice. Ano, vyskytují se tu i místa, kde podzemní voda na tak vysoké hladině není, ale těchto oblastí je tu jen několik,“ dodal Rudolf Kovařík.

VID