Demolice lávky byla levnější o několik milionů

Jedenáct milionů ušetřilo město Cheb při demolici tři sta tun těžké lávky z Chebu na Švédský vrch. V rozpočtu na rozebrání mělo město vyčleněnou částku 15 milionů korun. Její demolice nakonec vyšla jen na 3,5 milionu korun. K úspoře došlo zejména kvůli dalším jednáním se Správou železniční a dopravní cesty, kdy město žádalo o slevu na výlukách. Jen na nich mělo město zaplatit přes sedm milionů. Nakonec výluky vyšly jen na 230 tisíc korun. Dalším aspektem, který na úspoře hrál roli, bylo, že plzeňská firma, která demolici prováděla, stihla práce rychleji, než se čekalo a mnoho práce stihla udělat během nočních výluk, kdy byl na trati i menší provoz.

Foto: Milan Daněklávka-6

„Ocelovou, tři sta metrů dlouhou a tři sta tun vážící lávku, jsme po rozebrání nechali odvést do sběrny druhotných surovin a inkasovali jsme za ni milion korun,“ sdělil starosta města Chebu Zdeněk Hrkal.

A co bude město s ušetřenými penězi dělat? Použije je k úpravě náhradní cesty pro pěší na Švédský vrch. Ta je v tuto chvíli nebezpečná, protože na ní není ani chodník, ani veřejné osvětlení. Navíc panely, z kterých se cesta skládá, jsou různě poškozené a vyvrácené. V letošním roce tak dojde k jejich úpravě. Předběžně by náklady měly dosáhnout částky kolem dvou milionů korun.

„V rámci úprav cesty pro pěší za kolejemi se počítá například s vyrovnáním panelů, rekonstrukcí propustku přes potok a především vybudováním dosud chybějícího veřejného osvětlení. Pracovat se bude i pod železničními viadukty ve Vrázově ulici. Na pravé straně ve směru od města vznikne nový chodník, takže frekventovanou komunikaci už nebude třeba přecházet,“ sdělila tisková mluvčí města Chebu Simona Liptáková.

Kvůli úpravám si muselo město Cheb pronajmou pozemky kolem trati, za viadukty, protože ty stále patří Českým drahám. Po rekonstrukci chce město požádat České dráhy o odkoupení pozemků do svého vlastnictví.

A co bude s novou lávkou? „Na její přípravě se stále pracuje, nic jsme neodložili k ledu, jak jsem četl na sociálních sítích. Bohužel projektanti jsou značně vytížení a tak výsledky nemáme tak rychle v ruce, jak bychom si představovali, ale s novou lávkou určitě počítáme. Musíme jen počkat na nový projekt. Kvůli tomu, že musela jít lávka celá dolů, museli jsme si nechat vypracovat nový návrh,“ podotkl starosta.

VID