Rýma, kýchání, slzení i pálení očí. Za to pravděpodobně může agresivní pyl

Častěji k alergologovi mohou v následujících týdnech zavítat všichni alergici, ale dokonce i ti, kteří nikdy žádnou alergií na pyl netrpěli. Protože se příchod jara o několik dní opozdil, začaly pak najednou v nezvykle teplém počasí kvést všechny stromy. To způsobilo, že je ve vzduchu agresivní kombinace všech různých pylů. Mnoho lidí tak může pociťovat svědění a pálení očí, svědění nosu a častější kýchání. Výjimkou nejsou ani senné rýmy. Alergické reakce potrvají několik týdnů. kvetoucí strom WEB

„Tím, že do konce března byly rostliny a stromy uzavřené a začaly kvést až v posledních dnech, došlo k tomu, že se smíchala pylová zrna olše, břízy, lísky, jívy, borovice, smrku a mnoha dalších,“ vysvětlil pozorovatel počasí Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové. „Tuto agresivní směs pylů pak lidé vdechují a způsobuje jim to nejrůznější potíže. Alergickou reakci mohou dokonce pocítit i lidé, kteří jí běžně netrpí. Ale tím, že nevdechnou jeden alergen, ale několik najednou, nedokáže si s tím imunitní systém lehce poradit,“ poznamenal Rudolf Kovařík.

S agresivním pylem se mohou lidé setkat i na horách. Vítr totiž dokáže pylová zrna rozfoukat na velkou vzdálenost.

„Nejagresivnějším pylem v Karlovarském kraji je ten z břízy. Na ten by si lidé měli dát největší pozor. Jedinou dobrou zprávou je, že se teď mají objevit dešťové přeháňky, které pyl ze stromů a rostlin smyjí, takže se bude i alergikům lépe dýchat,“ dodal Rudolf Kovařík.

VID