Cheb oslavil 73 let od konce války uctěním u památníků, ale také bitvou na náměstí

Už 73 let od konce druhé světové války v Chebu oslavily tisíce lidí. Přišly na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, kam v sobotu dorazily i obrněné vozy a historická vojenská technika. Uskutečnila se zde také komentovaná bitva. Akci organizátoři připravovali několik měsíců a vyšla městskou kasu na 400 tisíc korun.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4269302Cheb oslavil 73 let od konce války uctěním u památníků, ale také bitvou na náměstí

Sobota 21. dubna se nesla v Chebu ve znamení oslav konce války. Připraven byl program nejen na chebském náměstí, ale také na Chebském hradě. Organizátory bylo město Cheb ve spolupráci s klubem vojenské historie Ocelová pěst.

„S bitvou na náměstí nám velmi pomohly historické spolky jak z Karlovarského kraje, tak i ze vzdálenějších měst České republiky. Lidé měli možnost vidět americkou armádu, britské jednotky a habartovské četníky, kteří bojovali proti německým vojákům,“ informoval kastelán hradu Tomáš Dostál. Fiktivní bitva, která nevycházela ze skutečných událostí, přilákala na chebské náměstí několik tisíc lidí.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4269302Cheb oslavil 73 let od konce války uctěním u památníků, ale také bitvou na náměstí

Celkem na akci bylo k vidění několik desítek kusů bojové techniky a přibližně stovka vojáků. Po skončení bojů na chebském náměstí si mohli přítomní prohlédnout historickou vojenskou techniku, kde nechyběl například legendární Jeep Willys a Ford GPW (General Purpose Willys), nejen malí návštěvníci pak obdivovali zajímavé obojživelné auto Schwimmwagen. Poté se vojáci přesunuli na Chebský hrad. Po celou neděli si pak mohli zájemci prohlédnout vojenská ležení znepřátelených armád z období 2. světové války.

A co bylo třeba k bitvě na náměstí všechno zařídit?

„Důležité bylo zajištění záboru náměstí, museli jsme se domluvit s policií a samozřejmě bylo nutné kvůli bezpečnosti zajistit i celý prostor, kde se bitva odehrávala, aby u nikoho nedošlo ke zranění,“ podotkl Tomáš Dostál.

To však nebyla jediná připomínka konce války. V dopoledních hodinách se konala také pietní akce spojená s pokládáním věnců u památníků padlých vojáků.

„Pietní akt se uskutečnil nejdříve u památníku 97. pěší divize armády USA v Městských sadech. V doprovodném programu, který začal v 9 hodin, vystoupil i Městský dechový orchestr a mažoretky Základní umělecké školy Jindřicha Jindřicha. Po skončení vzpomínkového setkání v Městských sadech se všichni přesunuli k pomníku v Nižnětagilské ulici a k památníku 1. pěší divize armády USA na takzvané Ypsilonce,“ sdělila tisková mluvčí města Chebu, Simona Liptáková. Vedení města Chebu nakonec ještě zavítalo k památníkům na chebském hřbitově.

VID